5 tips voor de eerste keer fietsen met je baby

5 tips voor de eerste keer fietsen met je baby

Fietsen, in Nederland kom je er bijna niet onderuit! Zo ook tijdens de opvoeding van je kinderen. De eerste keer dat je kindje zelf fiets is dan ook een echte mijlpaal in de opvoeding. Ook je baby voor het eerst meenemen bij jou op de fiets is een speciaal moment. Veiligheid is hierbij heel erg belangrijk. Maar waar let je precies? Wij geven je vijf tips voor als je voor het eerst gaat fietsen met je baby.

Bouw het langzaam op

De eerste keer fietsen met je baby zal niet alleen wennen zijn voor jou, maar zeker ook voor je baby. Begin daarom met korte afstanden om te kijken hoe het bevalt en bouw het langzaam op. Zorg er ook de eerste voor dat je niet per se van A naar B moet en dat je op punt B op een vaste tijd moet zijn. Nee, ga de eerste keer gewoon een rondje fietsen en kijk wat je kindje ervan vindt!

Kies voor een goed fietsstoeltje

Vanaf ongeveer 9 maanden kan je kindje mee op de fiets. Belangrijk hierbij is dat je kiest voor een goed fietsstoeltje dat stevig is en goed aansluit bij de rug en ook steun biedt voor de voetjes. Daarnaast is het verstandig om een windscherm op de fiets te plaatsen, zodat je kindje wordt beschermd tegen de hard wind. Kleine kindjes gaan bijna altijd voor op de fiets. Een andere mogelijkheid is twee kiezen voor een fietsstoeltje dat achterop gemonteerd wordt of voor een fietskar.

Gebruik een helm

Naast een degelijk fietsstoeltje is het ook raadzaam om je kind een fietshelm te laten dragen. Het belangrijkste hierbij is dat de helm goed past, dit wordt vergemakkelijkt doordat de meeste helmen verstelbaar zijn. Daarnaast zijn er ook voor kinderhelmen keurmerken en kwaliteitsnormen.

Neem wat te eten en te drinken mee

Zeker als je een langer stuk gaat fietsen, langer dan een half uur, is het handig om wat te eten en te drinken mee te nemen voor je kindje. Er is namelijk niks vervelender voor jou en je kindje als hij of zij honger heeft en daardoor gaat jengelen of huilen. Zorg dus voor iets te eten wat je makkelijk op de fiets kunt geven zoals bijvoorbeeld een banaan of rijstwafel en neem ook een flesje water mee.

Overweeg een slaaprol

Niet elk kindje doet dit, maar er zijn kindjes die vaak en snel in slaap vallen als ze op de fiets zitten. Hierbij is er de kans dat ze naar voren gaan hangen. Dit is niet zo prettig voor je kindje en daarom zijn er zogenaamde slaaprollen die je aan je stuur kunt bevestigen zodat je kindje hier lekker op kan uitrusten.

Reacties zijn gesloten.