8 tips voor meer hygiëne op kantoor

8 tips voor meer hygiëne op kantoor

Hygiëne op kantoor is erg belangrijk. Zeker nu we met het COVID-19 virus extra voorzichtig moeten zijn. Niet alleen je werkplek moet er netjes bijstaan, maar het hele kantoor moet goed verzorgd worden. Dit doe je natuurlijk samen met al je collega’s. Omdat er zoveel mensen op kantoor werken, is het verstandig om hier duidelijke afspraken over te maken. Maar vergeet ook niet de hygiëne tijdens je reistijd. We helpen je natuurlijk graag op weg, dus hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet.

Waarom is hygiëne op kantoor zo belangrijk?

Voordat we overgaan op de tips, vertellen we je eerst waarom het zo belangrijk is dat het kantoor netjes en verzorgd is. Behalve het proberen te beperken van het verspreiden van het Corona virus is een goede hygiëne op kantoor ook belangrijk voor andere zaken. Zoals we net al zeiden is het natuurlijk beter voor je gezondheid en ook ben je productiever. Je ademt minder vervuilde lucht in, hierdoor kun je je beter concentreren en ben je creatiever. Ook is het ziekteverzuim lager bij bedrijven die hygiëne erg serieus nemen. Wanneer je werkgever bent, zul je hier dus ook genoeg aandacht aan moeten besteden.

Handen wassen

Een van de basis stappen voor hygiëne op kantoor, is het wassen van je handen. Door het Corona virus is dit extra belangrijk, maar het is sowieso iets wat veel mensen vergeten of niet doen. 1 op de 3 mensen wast zijn of haar handen niet eens na een toiletbezoek. Dit is niet alleen onhygiënisch voor jezelf, maar ook voor je collega’s. De bacteriën verspreiden zich namelijk razendsnel. Doordat je weer aan een deurklink of keukenkastje zit, komen je collega’s vervolgens ook in aanraking met de bacteriën. Neem dit dus serieus en was je handen goed, alleen even snel afspoelen heeft geen zin. Zorg dat je je handen goed inzeept en ga alle kanten en hoekjes van je handen af. Als je het goed doet zal dit ongeveer 15 tot 20 seconde duren.

Je werkplek schoonhouden

De meeste kantoren maken gebruik van een schoonmaakbedrijf. Vaak komen zij één keer per week langs om alles goed schoon te maken. Toch is dat niet genoeg, je bent namelijk meestal 5 dagen op kantoor aan het werk voordat er weer schoongemaakt wordt. Bacteriën zullen verspreid worden over je hele werkplek. Het blijkt zelfs dat een toetsenbord een stuk meer bacteriën bevat dan een wc-bril. Veel mensen denken hier niet bewust over na en dat is best apart, want op het toilet werken zou je ook niet zomaar doen. Maak dus zelf ook regelmatig je werkplek schoon, voornamelijk je toetsenbord en muis hebben extra aandacht nodig.

Het toilet bezoek

Tijdens een toiletbezoek worden er ontzettend veel bacteriën verspreid. Het is dus belangrijk om goed op te letten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het de verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.

  • Kies voor een hand sanitizer in plaats van je handen wassen met zeep.
  • Hang geen handdoeken op, maar kies voor papier om je handen te drogen.
  • Als je je handen wel wast met water en zeep, raak de kraan dan niet aan met je handen na het wassen. Doe dit bijvoorbeeld met een papieren doek.
  • Probeer het aanraken van de deurklink ook zoveel mogelijk te vermeiden.

Schoonmaken van contactpunten voor meer hygiëne op kantoor

Er zijn bepaalde oppervlakken en spullen die extra veel bacteriën bevatten. Deze moet je net zoals je werkplek extra vaak schoonmaken. Hiervoor kun je vochtige doekjes gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurklinken en lichtknopjes, deze worden de hele dag door iedereen vastgepakt. Toch wordt het vaak vergeten om deze schoon te maken. Ook gebruiksvoorwerpen die veel worden aangeraakt moeten vaak worden schoon gemaakt. Denk vooral zelf goed na over de spullen en dingen die je veel gebruikt en zorg ervoor dat je dit regelmatig reinigt.

Reinigen met alleen water is trouwens meestal niet voldoende. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt zoals bijvoorbeeld een multireiniger met coating. Door deze dieptereiniger te gebruiker, maak je het oppervlakte niet alleen schoon, je verwijdert naast stof en vuil namelijk ook bacteriën en micro organisme. Het is een echte allesreiniger en je kunt het gebruiken op vel verschillende oppervlaktes en materialen, denk aan de bureau, stoelen, deurklinken, lichtknopjes, koffie corners en nog veel meer!

Houd afstand

Door de corona crisis is hygiëne momenteel extra belangrijk. Diverse onderzoeken van het RIVM wijzen namelijk uit hoe ontzettend snel het virus zich verspreid. Hiervoor zijn allerlei maatregelen van kracht. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om afstand te houden van je collega’s. Dit kan misschien lastig en even wennen zijn, maar het is nu eenmaal niet anders. Denk niet alleen aan je eigen gezondheid, maar ook aan de gezondheid van andere mensen. Je wilt niet dat al je collega’s ziek worden, dit zou voor vervelende situaties zorgen.

Niet eten op je werkplek

Veel mensen eten tijdens hun werk even een tussendoortje. Dit kun je beter niet doen, het zorgt voor extra bacteriën. Allerlei kleine kruimels en etensresten trekken dit namelijk aan. Zorg dus dat je met iedereen afspreekt om alleen in de kantine te eten. Dit zorgt voor meer hygiëne en het scheelt je een hoop schoonmaakwerk!

Probeer je gezicht niet aan te raken

Zonder dat we het door hebben, raken we ons gezicht erg vaak aan. Dit kun je beter niet doen, omdat je handen vaak ook vol zitten met bacteriën. Je raakt namelijk honderden, zo niet duizenden dingen aan per dag met je handen. Wanneer je vervolgens regelmatig je gezicht aanraak, kun je je voorstellen dat je allerlei bacteriën overbrengt op jezelf. Het is erg lastig om dit minder te doen, omdat het automatisch gaat. Je kunt daarom met collega’s afspreken dat je elkaar erop wijst als je dit doet.

Frisse lucht

Frisse en schone lucht is erg belangrijk. De lucht die je inademt heeft namelijk veel invloed op je gezondheid en werkzaamheden. Vervuilde lucht zorgt ervoor dat je sneller last krijgt van hoofdpijn, dat je sneller ziek wordt en je minder goed kunt focussen. Om te voorkomen dat de lucht vervuild raakt is het sowieso goed om alles regelmatig schoon te maken, maar dat is niet alles. Zet ook dagelijks een raampje of ventilatie rooster open. Eventueel kun je planten plaatsen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Met deze kleine aanpassing zorg je voor een stuk meer hygiëne op kantoor.

 

Reacties zijn gesloten.