Bekkenbodem trainen? Dit is waarom!

Bekkenbodem trainen? Dit is waarom!

Velen die doorgaans te vinden zijn in de sportschool zijn gewend om de arm-, been- en buikspieren te trainen. Maar hoe zit het met de bekkenbodemspieren? Die worden vaak vergeten. Echter zijn het belangrijke spieren in het lichaam. Daarom is het de hoogste tijd om het belang ervan verder uit te lichten. Lees snel verder!

Waarom je bekkenbodem trainen?

De bekken zijn botten tussen de buik en de heupen, waar de blaas en de baarmoeder zitten. Wat eronder zit noemen we de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren houden de organen erboven op hun plaats en zorgen ervoor dat je niets ongewenst zal verliezen. Bovendien vermindert het rugpijn. Het trainen van deze spieren kan een positief effect hebben op de ademhaling, de bloedcirculatie in de bekken en benen, en een goede balans in de houding.

Naarmate je ouder wordt, kunnen de bekkenbodemspieren verslappen. Meestal gebeurt dit na de bevalling, maar leeftijd heeft er ook mee te maken. Eén van de gezondheidstips om de conditie van deze spieren zo optimaal mogelijk te houden, is door je bekkenbodemspieren te trainen. Zo voorkom je urine- of ontlastingsverlies en kun je seksueel plezier bevorderen. 

Bekkenbodem oefeningen

De bekkenbodem trainen klinkt ingewikkelder dan het echt is. Met enkele oefeningen kun je al een heel eind komen. Deze zijn eenvoudig te doen in je huis of bij de sportschool. Hieronder hebben we er een twee toegelicht.

Squats

Een eenvoudige maar effectieve oefening is squatten. Deze oefening heb je waarschijnlijk al eens gedaan tijdens het trainen, maar ze werken ook voor de bekkenbodemspieren. Begin eerst met een staande houding. Vervolgens zet je de benen wat uit elkaar, verplaats je het gewicht van de voet naar de hak en zorg je ervoor dat je niet achterover valt. Hierna ga je door de knieën en houd je je kont naar achteren, in een hoek van 90 graden. De tenen horen nog los te kunnen komen van de vloer, omdat je op je hak rust. Nu kun je langzaam weer omhoog komen. Herhaal dit enkele keren.

Brug

Ook deze oefening is eenvoudig uit te voeren thuis. Je gaat op je rug liggen met de knieën omhoog en de voeten plat op de grond. De armen horen langs je lichaam te rusten. Daarna breng je de heupen omhoog en span je de bekkenbodemspieren aan. Doe dit voor ongeveer 10 seconden, voordat je de spieren weer ontspant en de heupen laat zakken. Deze oefening kun je meerdere keren herhalen. Als het te makkelijk wordt, kun je een gewicht op je onderbuik zetten.

Kegelballen

Je bekkenbodem trainen kan ook nog op andere manieren. Dit doe je door middel van kegelballen. Deze balletjes zijn klein en kun je voor een langere periode dragen, dus ook tijdens je dagelijkse bezigheden. Ook kun je ze dragen bij het uitvoeren van de bovenstaande oefeningen. Als beginner worden grote kegelballen van zo’n 3 centimeter aangeraden, zodat je ze nog kunt inhouden. Naarmate het makkelijker wordt kun je doorschakelen naar kleinere kegelballen. Daarbovenop zijn er kegelballen beschikbaar die zijn verbonden aan een app. Met de app kun je de kegelballen bedienen en verschillende oefeningen doen. 

Je bekkenbodem trainen is dus eenvoudig en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Ga jij ook je bekkenbodem trainen? 

Reacties zijn gesloten.