Het belang van een goed matras voor je nachtrust

Het belang van een goed matras voor je nachtrust

Goede nachtrust is van essentieel belang voor je prestaties overdag. Je herkent het vast wel; als je een nachtje minder goed geslapen hebt dan gaat alles de volgende dag net wat moeizamer. Je wordt minder stralend wakker, bent minder scherp op je werk, je hebt een wat korter lontje en minder zin om actief te zijn. Daarom is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed slaapt. De kwaliteit van je matras is een fundamenteel onderdeel van je slaapcomfort, dat is ook de reden dat je zo goed slaapt in sjieke hotelbedden. Deze hebben namelijk kwalitatief goede matrassen. Slaap jij de laatste tijd slecht, of heb je last van een slaapritmestoornis? Ga dan eens na of het aan je matras kan liggen. Een matras gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Heb jij je matras al langer, dan is het misschien tijd om een nieuwe aan te schaffen. Maar waar let je op tijdens de aanschaf??

Wie ben jij?

Allereerst heeft je slaaphouding een invloed op de keuze van je matras. Ben je een voornamelijk een rugslaper of slaap je liever op je zij? Je houding bepaalt hoe je matras jouw moet ondersteunen. Daarnaast is ook je gewicht en lengte van belang. Je kunt je voorstellen dat een matras veel meer ondersteuning moet bieden aan een man van 2,00 meter en 95 kilo dan aan een vrouw van 1,60 meter en slechts 55 kilo.

Soorten matrassen

Met deze basis informatie kun je op zoek gaan naar de juiste matras voor jou. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen bij het kiezen van de juiste matras is de materiaalkeuze. Er zijn steeds meer verschillende materialen beschikbaar en deze worden weer met verschillende soorten veringen gecombineerd. Veel voorkomende soorten matrassen zijn; binnenvering, latex, koudschuim, polyether, pocketvering en traagschuim. Ze hebben allemaal verschillende kenmerken en voor- en nadelen. Zoek dus goed uit wat bij jou past en laat je adviseren door de verkoper.

Milieuvriendelijke matrassen

Tegenwoordig speelt het milieu ook een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Dit geldt ook voor matrassen. Hierbij speelt het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame materialen en productieproces een rol. Milieuvriendelijke matrassen gebruiken bijvoorbeeld een lijm op waterbasis in plaats van een synthetische lijm. Dit zorgt voor minder belasting van het milieu en is ook beter voor de gezondheid.

Wil jij je nachtrust verbeteren? Sta dan eens stil bij je matras en als je een nieuwe nodig hebt, maak dan een weloverwogen keuze!

Reacties zijn gesloten.