Boksen – een veelzijdige sport
We schreven al eerder over de voordelen van sporten. Het mag geen verrassing zijn dat naast voeding ook sporten een belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl. Maar voor welke sport kies je? Het belangrijkste is dat je kiest voor een sport die je leuk vindt en die bij je past. Alleen dan heb je genoeg motivatie om regelmatig te blijven sporten. Sport kun je vaak onderverdelen in twee soorten work-outs; kracht en conditie. Sommige sporten combineren beide, maar vaak ligt de nadruk op een van de twee. Een sport die beide combineert en de laatste jaren weer aan populariteit gewonnen heeft, is boksen.
Boksen
Boksen is een tactische sport. Naast uithoudingsvermogen is een goede coördinatie van handen, voeten en ogen ook zeer belangrijk. Bovendien combineert boksen kracht om hard te kunnen slaan met snelheid en uithoudingsvermogen. Uithoudingsvermogen is belangrijk om voor je tegenstander te kunnen wegduiken, maar deze ook om deze te verrassen met een tegenaanval. Om zowel op kracht en techniek als conditioneel beter te worden is een gedegen training belangrijk.
Bokstraining
Een bokstraining bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Als warming-up kun je beginnen met het oude vertrouwde touwtje springen, hierbij wordt in een korte tijd je gehele lichaam warm zonder dat je er moeilijke oefeningen voor hoeft te doen. Daarna volgen er verschillende oefeningen voor het verbeteren van je techniek. Dit kunnen oefeningen zijn voor het verbeteren van bepaalde stoottechnieken, maar ook verdedigingstechnieken zijn cruciaal. De training eindigt met een cooling down, hierbij is strekken belangrijk om je spieren lang en soepel te houden en zodat je de volgende dag minder spierpijn hebt.
Gerichte bokstrainingen kun je afwisselen met andere trainingen waarbij je bijvoorbeeld twee keer in de week een boksles volgt en één keer in de week aan kracht of cardio doet. Vergeet ook niet de dag na je training te rusten; dit betekent dat je dan geen zware work-out doet, maar bijvoorbeeld wat wandelt of naar de sauna gaat. Op die manier geef je rust aan je lichaam, zodat je lichaam kan herstellen en je spieren versterken.
Zorg er ook voor dat je de juiste materialen hebt als je kiest voor boksen. Vaak kun je voor de boksles handschoenen lenen van de vereniging, maar naar verloop van tijd vind je het waarschijnlijk fijner om je eigen bokshandschoenen te kopen. Ook zijn boksschoenen geen overbodige luxe. Dit zijn speciale schoenen die licht en sterk zijn en die zorgen voor stabiliteit en snelheid in de ring. Daarnaast draag je loszittende shorts en een t-shirt. Mannen dragen bovendien een tok en tijdens een wedstrijd is een hoofdbeschermer oftewel bokshelm verplicht.
Populaire zaktraining
Momenteel is ook de zogenaamde zaktraining erg populair in sportscholen. Hierbij wordt een bokszak gebruikt en focus je naast het stoten ook op trappen. Dit ligt dus in het verlengde van kickboksen. Het is een complete work-out voor zowel kracht als uithoudingsvermogen met als voordeel dat je op een bokszak oefent en je dus niet je tegenstander pijn kunt doen. Ter bescherming van je eigen handen gebruik je ook hiervoor bokshandschoenen.
Kortom, boksen is een veelzijdige sport waarbij zowel kracht als uithoudingsvermogen een belangrijke rol spelen! Na het sporten is het verstandig om eiwitrepen te eten. Eiwitten helpen je spieren te herstellen.