De invloed van muziek op je gezondheid

De invloed van muziek op je gezondheid

Muziek is overal, bewust en onbewust luister je een groot gedeelte van de dag naar muziek. Het zorgt voor sfeer en is fijn om naar te luisteren. Daarnaast kan het ook nog eens positieve effecten hebben op je leven en je gezondheid. Er zijn dus een hoop voordelen als je regelmatig naar muziek luistert. Of je dit nu doet via de speaker of met je oordopjes, maakt niet uit. Wij vertellen je iets meer over deze positieve effecten.

Het verminderen van stress

We leven in een maatschappij waar iedereen het druk heeft en haastig is. Hierdoor kan het leven af en toe best zwaar zijn. De kans is dan ook groot dat je regelmatig te maken krijgt met stress. Als je dit af en toe ervaart is dat geen probleem, maar wanneer je regelmatig last hebt van stress, kan dit zeker negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dit is waar muziek kan helpen, het werkt namelijk ontspannend en zorgt voor afleiding.

Muziek en depressie

Naast dat muziek kan helpen bij het verlagen van stress, kan het er ook nog voor zorgen dat je je gelukkiger voelt. Je maakt namelijk endorfine aan als je naar je favoriete nummers luistert. Dit is een belangrijk gelukshormoon. Wanneer je depressief bent of niet lekker in je vel zit, heb je te weinig van dit stofje. Muziek kan je een zetje in de goede richting geven en ervoor zorgen dat je je weer wat beter voelt.

Verbeteren van je geheugen

Het verbeteren van je geheugen door te luisteren naar muziek. Er zijn nog een hoop mensen die hier vraagtekens bij hebben. Toch zijn er meerdere onderzoekers die aan tonen dat muziek een positief effect heeft. Volgens hen komt dit omdat verschillende delen van de hersenen gestimuleerd worden. Een belangrijk deel hiervan is de hippocampus. Dit is het deel van de hersenen dat het lange termijn geheugen aanstuurt. Werken of studeren met muziek op kan ook je concrentratie verbeteren.  Gebruik hiervoor altijd wel goede oordopjes, bijvoorbeeld van het merk Sony of Apple. De kwaliteit van de muziek is dan een stuk beter dan normaal en je kunt je makkelijker afsluiten en dus nog beter concentreren.

Slaapproblemen verhelpen

Een hoop Nederlanders hebben last van slaapproblemen. Vooral het in slaap komen is iets wat veel mensen lastig vinden. Muziek kan hier perfect bij helpen. Het brengt je namelijk tot rust waardoor je sneller in slaap valt. Met een rustig muziekje op, val je binnen no time in slaap!

Reacties zijn gesloten.