De verschillende soorten mondkapjes

De verschillende soorten mondkapjes

Mensen worden zich tegenwoordig steeds bewuster van een goede hygiëne en een mondkapje is hier een belangrijk onderdeel van. Maar welke soorten mondkapjes zijn er eigenlijk?  In hoofdlijnen zijn er drie soorten mondkapjes: FFP-maskers, medische mondkapjes en niet-medische mondkapjes. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn. Mondkapjes kopen hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn.

FFP-maskers

FFP staat voor Filtering Facepiece Particles, wat ook wel betekent dat ze filteren tegen stofdeeltjes en virusdeeltjes in de lucht die je inademt. Er zijn verschillende classificaties van bescherming – FFP1, FFP2 en FFP3 – waarbij FFP3 de beste bescherming biedt. Deze FFP-maskers zijn in Nederland goedgekeurd als officieel ademhalingsbeschermingsmasker. Echter je zult deze niet veel tegenkomen in het straatbeeld.

Medische mondmaskers

Deze mondkapjes zijn kwalitatief minder maar desondanks voldoen ze wel aan de medische richtlijnen voor mondkapjes. Ze voorkomen vooral dat de drager van het mondkapje virussen verspreidt aan personen in de nabije omgeving.

Niet-medische mondkapjes

Dit zijn de mondkapjes die je het meeste zult tegenkomen in het dagelijks leven. Het gaat dan om commercieel geproduceerde of zelfgemaakt mondkapjes. Meestal gemaakt van textiel, maar soms ook van papier. Als je kijkt op straat, dan zijn dit de mondkapjes die tegenwoordig gedragen worden.

Wegwerpmondkapjes

De mondkapjes die je het meeste tegenkomt zijn de wegwerpmondkapjes. Deze zijn meestal in de bekende witte en lichtblauwe kleur en kun je slechts beperkt dragen waarna je deze vervangt voor een nieuw wegwerpmondkapje. Het voordeel is dat ze goedkoop zijn, het nadeel is echter dat je steeds nieuwe moet kopen en dat de milieubelasting in verhouding hoog is,

Wasbare mondkapjes

Maar daarnaast kun je ook wasbare mondkapjes kopen. Deze zijn dan gemaakt van textiel. Meestal worden stoffen mondkapjes gewoon in de winkel gekocht. Maar daarnaast is mondkapjes maken ook een optie. In dat geval kun je het beste zoeken naar reeds bestaande patronen en een leuk stofje en kun je thuis zelf met de naaimachine aan de slag gaan! Omdat het om niet-medische mondkapjes gaat, zijn er geen voorschriften behalve dat het zelfgemaakte mondkapje zowel je neus als je mond bedekt.

Naast de drie belangrijkste soorten mondkapjes kun je dus ook kiezen tussen wegwerp en wasbare mondkapjes.

 

 

Reacties zijn gesloten.