De voor- en nadelen van wijn

De voor- en nadelen van wijn

Wijn wordt al duizenden jaren gedronken en er wordt gezegd dat het samenhangt met veel voordelen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om dagelijks een fles wijn te nuttigen, maar zo nu en dan een glaasje wijn kan geen kwaad. Het is ook nog eens een goede manier om even te ontspannen na een lange dag. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van wijn. Lees snel verder!

De voordelen van wijn

Er wordt gezegd dat een glaasje wijn verschillende heilzame voordelen heeft. Wel is het belangrijk om wijn met mate te drinken en moet het gepaard gaan met een gezonde levensstijl. Hieronder gaan we de voordelen voor je uitleggen.

Bomvol antioxidanten

Wijn bevat veel antioxidanten door de druiven. Druiven bevatten polyfenolen, wat een antioxidant is die stress en ontsteking blijkt te verminderen1. Rode wijnen bevatten meer van deze antioxidant dan witte wijn en zal het antioxidantniveau in je bloed dan ook verhogen. Dit hangt samen met een verlaagd risico op ziekte. Zo zijn er verbanden gevonden tussen het drinken van rode wijn en een verlaagd risico op de ziekte van Alzheimer en Parkinson2

Goed voor het hart

Er zijn meerdere studies die uitwijzen dat een glaasje wijn de kans op hartziekten zal verminderen3. Ook dit zou door de polyfenolen komen. Dit heeft als gevolg een verlaging van een hoge bloeddruk en cholesterol4. Echter zijn er ook studies waaruit blijkt dat dit niet werkt bij mensen met een normale bloeddruk of mensen die al een hartziekte hebben5

Goed voor de mentale gezondheid

Af en toe een glaasje wijn drinken kan het risico op depressie verminderen. Bovendien is het een goed middel om te ontspannen van een stressvolle dag. Dit geldt alleen als het met mate wordt gedronken, want overmatig drinken zal juist het tegenovergestelde effect hebben en het risico op depressie verhogen.

De nadelen van wijn

Naast de voordelen, kent wijn natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo zou een zware alcoholconsumptie het risico op kanker, diabetes, lever- en alvleesklierziekten verhogen. Daarom is het ook belangrijk om gematigd te drinken. Voor vrouwen is de optimale hoeveelheid een glas van 150 ml en voor mannen maximaal twee glazen. Daarnaast zal een ongezond dieet de voordelen van een glaasje wijn teniet doen. Om te kunnen genieten en profiteren van één van onze gezondheidstips, is het belangrijk dat een gezonde voedingspatroon wordt aangehouden. 

Zin in een glaasje wijn?

Heb je door dit artikel al zin in een glaasje wijn? Of wil je meer leren over wijn? Dan raden we aan om je eens te verdiepen in de Franse wijnstreken. Frankrijk is één van de grootste en bekendste wijnlanden ter wereld. Het is het dus zeker waard om meer te leren over het land en de wijnstreken. Bovendien heb je een ruime keuze uit Franse wijnen in je lokale slijterij of online.

Bronnen:

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852837/

2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852837/

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427330/

4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28521683

5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884179/

Reacties zijn gesloten.