Detox sapkuur: waarom?

Detox sapkuur: waarom?

Een gebalanceerd leven bestaat onder meer uit voldoende slaap, gezonde voeding en beweging. Echter is dit lastiger dan het lijkt. Veel producten die we binnenkrijgen zijn rijk aan chemische stoffen die de stofwisseling kunnen verstoren. Een detox sapkuur zal zo nu en dan goed van pas komen. In dit artikel vertellen we je meer over de detox sapkuur en de voor- en nadelen die eraan hangen. Lees snel verder!

Wat is een detox?

Een detox is een van de meest populaire vasten diëten, met name na de feestdagen en ter voorbereiding voor bikini-tijd. Het is een proces waarbij je het lichaam ontdoet van opgestapelde en schadelijke stoffen. Je lichaam wordt als het ware ontgift. Deze gifstoffen doordringen het lichaam vanuit bewerkte voeding. Tegenwoordig bevat ons voedsel veel bewerkte stoffen, zodat het in grote hoeveelheden geproduceerd kan worden en langer houdbaar is. Ook zijn deze stoffen zeer verslavend, doordat het ervoor zorgt dat dopamine vrijkomt. Hierdoor zul je constant snakken naar dit type voedsel. 

Doordat we zoveel gifstoffen binnenkrijgen, krijgen we te maken met toxificatie. Dit veroorzaakt onder andere vermoeidheid, prikkelbaarheid, huidproblemen en slapeloosheid. Dit kun je voorkomen met een gezonde levensstijl. Onbewerkte producten, voldoende beweging en voldoende ontspanning hangen samen met een deze levensstijl. Een detox sapkuur is een perfecte aanvulling hierop. Hierbij eet je veel rauwe en biologische groente, fruit, oplosbare vezels en actieve kool. Daarnaast is het goed om voedingssupplementen te slikken, voldoende te bewegen en bewerkte producten te vermijden. Ook mag je onbeperkt water en kruidenthee drinken.

Redenen voor een detox sapkuur

De grootste reden voor een detox sapkuur is het gemak. Je hoeft de deur niet uit en kunt het gemakkelijk thuis doen. Je bestelt de sapkuur online en kunt daarna aan de slag. Hier heb je keuze uit verschillende sapkuren: een 3-daagse, 5-daagse of 7-daagse sapkuur. Voor een beginner wordt altijd de 3-daagse sapkuur aangeraden. Het voornaamste doel ervan is om bewust te worden van de voeding en producten die in je lichaam gaan. Na afloop zul je een gezonder gevoel ervaren.

Daarnaast zul je geleidelijk afvallen door een detox sapkuur. Echter moet dit niet je reden zijn om eraan te beginnen. Het is vooral bedoeld om je organen de nodige rust te geven. Vlees, zuivel, suiker, zout, cafeïne en alcohol zullen niet meer geconsumeerd worden in deze periode. Dit zorgt er ook voor dat je huid er beter uit gaat zien. Een sapkuur bevat de juiste voedingsstoffen voor een gezonde huid en uitstraling.

Detox sapkuur: waarop letten?

Naast de vele voordelen van een detox sapkuur, zijn er natuurlijk ook wat punten waar je goed op moet letten. In de eerste paar dagen zul je vooral hoofdpijn en een tekort aan energie ervaren, omdat je lichaam te maken krijgt met afkickverschijnselen. Dit komt door alle bewerkte voeding die je voorheen binnenkreeg. Verder krijg je een tekort aan essentiële stoffen, vitamines en mineralen, doordat je alleen sappen drinkt. Het wordt daarom ook aangeraden om voedingssupplementen te slikken, zodat je essentiële stoffen nog wel binnenkrijgt. Het wordt niet aangeraden om de detox sapkuur voor een lange periode te doen. 

Detox sapkuur doen?

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen van een detox sapkuur: je zult je meteen gezonder en fitter voelen. Wordt het je eerste keer? Probeer de detox sapkuur dan onder professionele begeleiding te doen. Voordat de sapkuur begint, moet je eerst goed afbouwen. Zo beperk je de detox verschijnselen tijdens de sapkuur, waardoor je er meer plezier uit kunt beleven. Na de sapkuur moet je lichaam weer wennen aan vast voedsel. Ook dit moet langzaam en rustig opgebouwd worden. Daarom raden we aan om altijd gebruik te maken van een detox coaching programma. Ga jij ook een detox sapkuur doen? 

Reacties zijn gesloten.