Dit is de route van jouw medicatie

Dit is de route van jouw medicatie

Waar de een af en toe een paracetamol tegen de hoofdpijn neemt, is de ander afhankelijk van medicatie om dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Het is voor de tweede doelgroep noodzaak dat de medicatie op tijd voor hen klaarligt. Om ervoor te zorgen dat de medicatie op een veilige manier bij hen in de apotheek wordt afgeleverd, gaat er een zorgvuldige logistieke onderneming aan vooraf.

Pharma transport

Het vervoeren van medicatie van de leverancier naar de eindbestemming, oftewel de gebruiker van de medicatie, heet met een mooi woord ‘Pharma transport’. Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan dat er een speciaal bedrijf nodig is om de medicatie te vervoeren, maar we mogen zeker blij zijn dat het bedrijf bestaat! Dit bedrijf is niet alleen verantwoordelijk om jouw medicatie te vervoeren, maar ook om dit op de juiste en veilige manier te doen.

De richtlijnen voor een veilig vervoer

Het moment dat er een aanvraag binnenkomt om medicijnen te vervoeren, begint het avontuur. Om de medicatie te vervoeren zijn er richtlijnen opgesteld die ervoor zorgen dat de medicatie veilig op de eindbestemming terecht komt. Naast de temperatuurregeling moet er ook worden gehouden aan andere strenge richtlijnen. Dit zijn de “GDP-richtsnoeren”. Hier staan onder andere onderwerpen in vermeld als het hebben van een pharma-groothandelsvergunning van het Ministerie van Volksgezondheid, training van personeel en temperatuurcondities. Het is bijvoorbeeld verplicht dat een bedrijf een Responsible Person in dienst heeft. Deze persoon in kwestie is verantwoordelijk voor het naleven van de richtlijnen voor de medicijnen transport. Daarnaast moet het bedrijf ook beschikken over de juiste documentatie en schoonmaakregime. De medicijnen moeten in een zo steriel mogelijke omgeving worden vervoerd, want er mag geen risico worden gelopen dat de veiligheid in het geding komt. Nadat alle richtlijnen zijn gecontroleerd, kan de reis beginnen.

Het vervoer van de medicatie

Er wordt eerst gekeken om wat voor medicatie het gaat, zodat het juiste vervoer kan worden uitgekozen. De medicatie kan op verschillende manieren worden vervoerd, namelijk ter land, ter water en ter lucht.

Dit vervoer is afgestemd op de temperatuur en bestemming. Sommige medicatie heeft koude temperaturen nodig en sommige medicatie blijft het best bewaard bij hogere temperaturen. Daarnaast wordt de medicatie door heel Europa en soms zelfs vanuit Azië vervoerd naar Nederland.
Tijdens het vervoer van de medicatie is er speciaal personeel aanwezig om de temperatuur continu te controleren. Dit zijn de ‘temperatuurloggers’. Het moment dat de temperatuur ook maar iets schommelt, wordt dit gelijk teruggekoppeld aan het kantoor. Hier zitten mensen tijdens de reis van de medicatie klaar om actie te ondernemen wanneer dit nodig is. Ze kunnen op afstand ervoor zorgen dat de temperatuur daalt of stijgt naar de gewenste hoogte.

De laatste stap in deze reis is ervoor te dat de medicatie op de afgesproken tijden bij de opslag, de apotheek of het ziekenhuis wordt afgeleverd. Er wordt dan voor de laatste keer gecontroleerd of alles in orde is, voordat de medicatie wordt gesorteerd en uiteindelijk bij de juiste persoon komt.

Reacties zijn gesloten.