Dit kun je doen bij een laag zelfbeeld

Dit kun je doen bij een laag zelfbeeld

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die kampen met een laag zelfbeeld. Dit kan veel negatieve gevolgen met zich meebrengen. Zo ervaren personen die last hebben van een slecht zelfbeeld vaker klachten als faalangst en depressies. Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat ze vaak onder hun niveau presteren. Met name dit laatste kan ervoor zorgen dat een laag zelfbeeld blijvend lijkt. Simpelweg omdat men geen prestaties kan behalen die erop wijzen dat ze wel degelijk wat waard zijn. Niet omdat deze personen met een laag zelfbeeld niet capabel zijn, maar omdat ze te weinig in zichzelf geloven.

Een laag zelfbeeld herkennen

Alhoewel ieder persoon met een laag zelfbeeld weer anders is hebben ze vaak wel enkele kenmerken met elkaar gemeen. Hieronder enkele voorbeelden daarvan:

  • Weinig vertrouwen in zichzelf
  • Verlegenheid
  • Weinig vertrouwen in anderen
  • Ongelukkig zijn
  • Ongemotiveerd
  • Te afhankelijk van anderen
  • Negatief denken

Ondanks dat iedereen wel eens een van de bovenstaande dingen ervaart hebben mensen met een laag zelfbeeld vrijwel continue last van dit soort klachten. Het is daarom goed om te weten dat je iets aan je negatieve zelfbeeld kunt doen. Het maakt hiervoor niet uit hoe oud je bent, zolang je maar openstaat voor verbetering en een nieuwe versie van jezelf.

Zelfverzekerder worden

Natuurlijk zijn er allerlei lijstjes met tips op het internet te vinden, maar als je echt een verandering wilt dan raad ik je echter wat anders aan. In plaats van het opvolgen van allerlei tegenstrijdige adviezen is het beter om een specifieke methode aan te houden. Dit omdat concreet stappenplan ervoor zorgt dat je de stof beter zult opnemen.

Tevens is het belangrijk om lesmateriaal te vinden waar praktische oefeningen aan gekoppeld zijn. Dit omdat je als mens niet alleen leert door te lezen, maar ook door te doen. Als je deze twee manieren met elkaar combineert dan is de kans op succes groter.

 

Reacties zijn gesloten.