Gezond zitten? Kies voor een ergonomische bureaustoel!

Gezond zitten? Kies voor een ergonomische bureaustoel!

Wanneer je op zoek bent naar een goede bureaustoel is het niet alleen zaak dat deze lekker zit. Ook een goede zithouding is van belang voor je gezondheid. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Ben jij benieuwd wat deze factoren zijn? Lees dan snel verder!

De basis

Een ergonomische bureaustoel kopen? Dan is het een goed idee om er eentje te kopen met vijf wieltjes. Zo heb je niet alleen meer vrijheid om je voort te bewegen, maar het geeft ook meer stabiliteit. Een stoel met minder dan vijf wieltjes? Dan lever je in op veiligheid en stabiliteit.

Op een bureaustoel zitten standaard harde wieltjes. Deze wieltjes zijn het beste voor op een zachte ondergrond, omdat de stoel dan beter kan rollen. Wanneer je de bureaustoel op een harde ondergrond gaat plaatsen, raden wij je aan om te kijken naar een bureaustoel met zachte wieltjes. Deze maken minder geluid en je vloer kan hierdoor niet beschadigen!

Ergonomisch zitvlak

Ook het zitvlak is een belangrijke factor. Deze moet voldoende ondersteuning en comfort bieden. Let goed op de afmetingen van het zitvlak. Deze moeten diep genoeg zijn om de benen een comfortabele ondersteuning te geven, zodat de knieholtes niet onder druk komen te staan. Dit is slecht voor de bloedtoevoer. Daarom hebben ergonomische stoelen een afgeronde voorkant!

Ook moet het zitvlak na 30 tot 60 minuten zitten, nog steeds comfortabel aanvoelen. Bij een slechte vulling van zowel de zitting als de leuning kan er pijn ontstaan en ongemak aan de rug en heupen. En dat wil je voorkomen!

Hoogte

Ook heel belangrijk is om te kiezen voor een verstelbare ergonomische bureaustoel. De beste keuze is een stoel met pneumatische techniek, omdat je dan kan blijven zitten op de stoel en tegelijkertijd de hoogte kan instellen.

Wanneer je een bureaustoel te hoog instelt kan dit zorgen voor slapende benen of koude voeten. Wanneer te laag ingesteld, zal je sneller de neiging hebben om onderuit te zakken. Dit kan gevolgen hebben voor je rug. Het is daarom dus van belang de bureaustoel goed qua hoogte in te stellen.

Ook zijn er bureaustoelen die gedraaid moeten worden om ze in hoogte in te stellen. Belangrijk is: je moet er met gemak bij kunnen, zodat je niet hoeft op te staan om de stoel te verstellen in hoogte. Wanneer de stoel door meerdere mensen gebruikt gaat worden, zorg er dan voor dat de instellingen voor de zithoogtes bij alle gebruikers wordt aangepast.

Rugleuning

Tot slot is een goede rugleuning ook enorm essentieel. Deze moet je kunnen aanpassen naar boven, beneden, naar voren en achteren. Een vaste onderrugleuning wordt vaak alleen aangeraden wanneer er maar één gebruiker is van de bureaustoel. Zorg ervoor dat de leuning comfortabel aanvoelt, je voldoende steun hebt aan de heupen en dat je niet naar voren geduwd wordt.

Nu weet jij precies hoe je met een ergonomische rolstoel op een gezonde manier kan zitten!

Reacties zijn gesloten.