Groenlipmossel als ontstekingsremmer voor artrose-patiënten

Groenlipmossel als ontstekingsremmer voor artrose-patiënten

Het gebruik van de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel zit in Nederland flink in de lift. Niet als culinaire lekkernij, maar als natuurlijke ontstekingsremmer bij artrose. Inmiddels verkiest 40 procent van de artrose-patiënten voor een Groenlipmossel-supplement in plaats van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). 

Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Dit veroorzaakt de pijn en stijfheid. Bij beginnende slijtage aan het kraakbeen kan Paracetamol helpen. Anders schrijft de arts ontstekingsremmende pijnstillers voor. Omdat deze veel bijwerkingen geven, kiezen steeds meer mensen voor een Groenlipmossel-supplement als natuurlijke en veilig alternatief. 

 

Gewrichtsklachten

De Groenlipmossel (Perna canaliculus) kan alleen overleven in de zuivere wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Aan het einde van de vorige eeuw, trok deze mossel de aandacht van onderzoekers. De Groenlipmossel was het voedsel van de Inheems Maori’s die aan de kust leefden. Zij hadden opvallend minder last van gewrichtsklachten dan stammen die in het binnenland verbleven. Diverse studies toonden aan, dat de Groenlipmossel tot de nok toe gevuld is met ontstekingsremmende bestanddelen. Visolie bevat alleen EPA en DHA. Dit weekdier uit Nieuw-Zeeland blijkt ook de omega 3-vetzuren ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA aan boord te hebben. Ook is vastgesteld, dat de Furaanvetzuren en eiwitten krachtige ontstekingsremmers zijn.

 

Curcumine en Zwarte bes-blad

Voor de meest effectieve werking op de ontstekingen in de gewrichten is het dus belangrijk om de hele mossel te gebruiken, die onder hoge druk vloeibaar is gemaakt. De meeste producten bevatten alleen het droogpoeder van het mosselvlees of een extract met alleen de Omega 3-vetzuren. Daardoor zijn ze een stuk minder effectief. Ontstekingsremmende Curcumine en pijnstillende Zwarte bes-blad zijn belangrijke toevoegingen aan een supplement met Groenlipmossel. Curcumine uit de Indiase Geelwortel wordt echter amper opgenomen. Daarom worden vaak peperine of polysorbaat (micellen) gebruikt om dit te verbeteren. Dit kan niet verhinderen, dat de Curcumine toch binnen het uur het lichaam weer verlaat. Dit kan worden opgelost door de curcuminoïden te omhullen met de etherische oliën uit de Geelwortel zelf. Deze natuurlijke ontstekingsremmers worden dan vrijwel volledig opgenomen en blijven tot acht uur in het lichaam aanwezig. Dus is groenlipmossel effectief? Zeker!

Reacties zijn gesloten.