Het belang van relaties voor je gezondheid

Het belang van relaties voor je gezondheid

Er zijn waarschijnlijk weinig dingen zo goed voor de gezondheid als vaste relaties. Mensen die samenwonen of getrouwd zijn, leven gemiddeld enkele jaren langer dan alleenstaanden ook als rekening wordt gehouden met inkomen, opleiding en gedrag dat gezondheidsrisico’s oplevert, zoals roken.

In een onderzoek, vijf jaar geleden, bleken alleenstaanden minder snel te genezen dan mensen met een vaste partner. Alleenstaanden plegen vaker zelfmoord, werkloze alleenstaanden raken vaker aan de drank, alleenstaande studenten raken vaker aan de drugs, en alleenstaanden in het algemeen hebben vaker wisselende seksuele contacten en natuurlijk niet altijd op een veilige manier.

Bovendien worden mensen er blij van, van een relatie. Er is geen andere factor die in onderzoek zo vaak blijkt samen te hangen met geluksgevoelens en tevredenheid met het leven. Dat komt voor een deel doordat mensen in-en-in-sociale wezens zijn. Dit geld voor jong en oud, waardoor niet alleen jongeren, maar ook 50 plussers behoefte hebben aan een relatie.

Welke relaties zijn er onder mensen ?

Er zijn verschillende soorten relaties:

 • heteroseksualiteit is een relatie tussen jongen en meisje.
 • homoseksueel ben je als je valt op iemand van hetzelfde geslacht, een jongen noemt zich dan homo, een meisje lesbisch.
 • biseksueel ben je als je zowel jongens als meisjes seksueel aantrekkelijk vindt.

Wat is relatietherapie ?

Tijdens de therapie worden u en/of uw partner aangemoedigd om intens met elkaar bezig te zijn. Alle mogelijke probleemgebieden kunnen aan bod komen tijdens de therapie. Zo kunnen problemen in uw sex leven, jaloersheid, ontrouw, de opvoeding van de kinderen, de plaats die de schoonfamilie inneemt, onderwerp zijn van de gesprekken. Onuitgesproken gevoelens zoals gekwetstheid, gemis, kwaadheid, verdriet, kunnen hier van uit uw eigen veilige omgeving, bij u eigen thuis, via een priv├ę chatroom zeer discreet en anoniem besproken worden.

De relatietherapie wordt gedaan door een professionele relatie ervaringsdeskundige of een relatie therapeute.

Slechte adviezen voor relaties

Je kunt je relatie verbeteren door te communiceren:

Veel relatietherapeuten moedigen stellen aan ‘actieve luisteraars’ te worden. Als er een probleem wordt besproken, word je geacht te herhalen wat je partner heeft gezegd, medeleven te tonen en jouw mening te geven. Waarna de ander jouw mening herhaalt en zo verder. In theorie ga je hier mee door totdat beide partijen het gevoel hebben dat ze gehoord en begrepen zijn, waarna jullie gepassioneerd en vol overgave goed kunnen neuken. In werkelijkheid brengt deze methode een bijzonder gestileerde manier van converseren met zich mee. Een gespreksvorm die moeilijk te leren is. Bovendien is het niet het succesvol kunnen oplossen van conflicten wat een relatie doet slagen.

Mannen zijn niet gemaakt om monogaam te zijn:

De opdracht van de man om de soort in stand te houden is zoveel mogelijk seks te hebben met zoveel mogelijk verschillende vrouwen, zo wil de theorie. Dus als we vreemd gaan is dat niet meer dan natuurlijk. Dit is onzin. De frequentie van buitenechtelijke affaires hangt niet af van geslacht maar van de mogelijkheid. Het aantal buitenechtelijke relaties bij jonge werkende vrouwen ligt zelfs iets hoger dan bij mannen.

Jullie hebben professionele hulp nodig:

Onderzoek toont aan dat slechts vijfendertig procent van de echtparen een verbetering in hun situatie ervaart na reguliere relatietherapie. Een jaar later is dat percentage verder teruggelopen tot een magere achttien procent

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus:

Van de stellen die zijn gesproken zegt zeventig procent van de vrouwen dat de vriendschap met hun man bepalend was voor de tevredenheid in seks, romantiek en passie in de relatie. Zeventig procent van de mannen zei precies hetzelfde. Dus mannen en vrouwen komen gewoon van dezelfde planeet.

Een stel moet oplossingen vinden voor z’n problemen:

Volgens een onderzoek zijn er twee soorten relatieproblemen: oplosbare en eeuwige. Verrassend genoeg hoort negenenzestig procent van de problemen in de laatste categorie. Ze kunnen simpelweg niet worden opgelost. Dat hoeft geen bedreiging voor je relatie te vormen. Belangrijker dan de oplossing is de manier waarop je elkaar behandelt terwijl je met het probleem leert omgaan.

Overspel is de werkelijke reden voor een scheiding:

Tachtig procent van gescheiden mannen en vrouwen zegt dat het huwelijk ten einde liep omdat ze uit elkaar gegroeid waren. Slechts twintig tot zevenentwintig procent van de stellen gaf aan dat overspel meespeelde in de reden voor de scheiding.

Enkele goede relatietips:

 • Zorg ervoor dat je er altijd goed verzorgd en gekleed bij loopt. Het geeft je een zelfverzekerde uitstraling en je voelt je dan ook zo.
 • Je partner mag best nummer 1 zijn, maar zorg ervoor dat je ook je gewone vriendschappen blijft onderhouden.
 • Als partner zijnde kan je vrouwen / mannenbladen lezen om te kijken wat je partner zoal bezighoud. Maar je kunt het je partner ook gewoon vragen.
 • Ga eens een dagje weg met je partner! Naar een andere stad dan je Woonplaats!
 • Ga samen met je partner naar het park om te wandelen of fietsen. Dit is actief en ontspannend tegelijkertijd, en je kunt tijdens de tocht heel veel…praten!
 • Regel als verrassing een picknick in het naburige park op een mooie zonnige dag na een fietstochtje. Mocht het weer niet meezitten gebruik de huiskamer als picknick plek. Verschuif de salontafel en leg er een kleed neer en kleed het aan met kussens en lekkere hapjes. Vergeet het kaarslicht niet en natuurlijk vooral niet vergeten, een lekkere wijn.
 • Koop bloemen voor je partner.
 • Ook kun je een leuk kledingstuk aanschaffen voor je partner.
 • Neem je partner eens mee naar de bioscoop.
 • Kook eens het favoriete eten van je partner.
 • Koop een CD met de favoriete muziek van je partner.
 • Ga eens als volwassen naar een pretpark je hebt dan dubbel zoveel lol.
 • Maak iets persoonlijks voor je partner bijvoorbeeld een mooi gedicht of koop een mooi boek waar je een persoonlijke noot inschrijft of een leuke kaart met een mooie tekst die op jullie van toepasbaar is.
 • Koop dat lekkere luchtje wat je partner altijd al wilde kopen.
 • Verwen je partner eens met een ontspannende massage.
 • Ga eens samen zwemmen, dit is lekker en ontspannend, er is vast wel een zwemparadijs in de buurt waar je een hele dag kan vertoeven.
Reacties zijn gesloten.