Hoe herken en voorkom je een burn-out?

Hoe herken en voorkom je een burn-out?

De burn-out komt steeds vaker voor onder werkende mensen in Nederland. Dat heeft vaak te maken met hoge werkdruk, maar kan ook met omstandigheden te maken hebben, of dit nu op het werk of in het privéleven is. Het is een probleem om zeer serieus te nemen, want een burn-out kan leiden tot langdurig ziekteverzuim. Zonder rust herstelt men er immers niet van. We bespreken hoe je een burn-out herkent en voorkomt. Klik op de link voor aanvullende info over burn-out.

De symptomen van een burn-out

Ken je dat gevoel dat je altijd moe bent en je uitgeput voelt, de hele dag door? En dat je jezelf moeilijk meer ergens toe kunt zetten? Het lukt je nog maar slecht om je werk en je sociale bij te benen. Je bent voortdurend gespannen, kunt je moeilijk concentreren en bent sneller prikkelbaar. Je verliest vertrouwen in je eigen competenties en wordt cynisch over je werk, waardoor je gaat opzien tegen een werkdag. Je bent snel emotioneel en voelt je opgejaagd en machteloos. Dat zijn duidelijke psychische symptomen van een burn-out. Let daarnaast ook op fysieke symptomen. Slecht kunnen slapen, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, hartkloppingen en pijn in je borst zijn ook symptomen die voorkomen bij een burn-out. Een depressie kan ook nog een gevolg zijn.

Wat te doen bij een burn-out?

Als je meerdere van bovenstaande symptomen herkent, dan is het eigenlijk al te laat. Je zit al midden in een burn-out. Je móet nu aan de bel gaan trekken, anders stort je op een gegeven moment gewoon in. In eerste instantie kun je in gesprek gaan met je huisarts. Die zal op basis van bovenstaande symptomen al snel tot de conclusie komen dat je een burn-out hebt en je adviseren om je ziek te melden en volledige rust te nemen. Op een andere manier kom je namelijk niet van een burn-out af. Met dit advies in de hand kun je je situatie met je werkgever bespreken en je ziekmelden. Mogelijk stuurt deze je naar een bedrijfsarts of Arbo-arts. Ook die weet hoe het werkt met een burn-out en zal samen met jou tot een re-integratieplan komen dat begint met weinig tot niet werken.

Hoe voorkom je een burn-out?

Een burn-out wordt vaak, maar niet altijd veroorzaakt door werkomstandigheden. Bijvoorbeeld omdat je te weinig tijd hebt voor het uitvoeren van je taken, je taken niet aansluiten bij jouw opleidings- of ervaringsniveau of je taken te onduidelijk zijn. Ook kan het toekomstperspectief van je functie, een conflict op het werk of pesten op de werkvloer een oorzaak zijn. Je bent het aan je eigen welzijn verplicht om op tijd aan de bel te trekken bij je werkgever hierover. De conclusie daarvan kan ook zijn dat je simpelweg op de verkeerde plek zit en het beter voor je is om een carrièreswitch te maken. Ook je privésituatie kan ten grondslag liggen aan een burn-out. Dit kan een reden zijn om een tijdje te verzuimen op het werk, maar als je de oorzaak niet aanpakt, gaat het probleem ook niet weg. Signaleer op tijd wat er misgaat in je leven en werk aan een oplossing. Laat je adviseren door een huisarts, loopbaancoach of psycholoog als je er zelf niet uitkomt.

We lopen onszelf vaak voorbij in het leven. We hebben het gevoel dat we van alles moeten en daarbij vergeten we waar onze eigen grenzen liggen. Die grenzen heb je zelf te bewaken, zeker wanneer ze overschreden worden. Neem de symptomen van een burn-out serieus en grijp op tijd in.

Reacties zijn gesloten.