Hoe herken je een alcoholverslaving?

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Een hoop mensen in Nederland drinken regelmatig een drankje. Wanneer je dit doet met mate is het natuurlijk geen probleem. Ook zijn er mensen die een stapje te ver gaan en te vaak en/of te veel drinken. Sommige van deze mensen hebben dan ook last van een alcoholverslaving. Dit kan lastig te herkennen zijn en door degene die verslaafd is, wordt dit vaak ontkent. De grens tussen een gezelligheidsdrinker en een alcoholist kan dicht op elkaar liggen. We vertellen je meer over wat een alcoholverslaving nu precies is, wat de symptomen zijn en hoe je er weer vanaf komt.

Wat is een alcoholist?

Alcoholisme zien we in verschillende vormen. Ook is de verslaving bij de ene persoon heftiger dan bij de ander. Bij sommige mensen zal je het niet eens zo snel merken, omdat hun dagelijks leven er niet onder lijdt terwijl andere mensen het allemaal niet meer zo goed op een rijtje hebben. Er zijn bepaalde richtlijnen vastgesteld over alcohol gebruik. Aan de hand hiervan worden mensen bestempeld als alcohol verslaafd. Echter is het vooral belangrijk te kijken naar de drang die iemand heeft om alcohol te drinken en hoe afhankelijk diegene hiervan is.

Kenmerken van een alcoholist

Bijna iedereen met een alcoholverslaving heeft bepaalde kenmerken die je kunt opmerken. Bij de een uit zich dit bijvoorbeeld in agressie terwijl de ander depressief wordt. Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen, deze zijn als volgt:

  • Vergeetachtigheid, bijvoorbeeld bij belangrijke afspraken of dingen die gedaan moeten worden.
  • Liegen en de alcoholverslaving ontkennen of verbergen.
  • FinanciĆ«le problemen komen ook vaak voor bij alcoholisten.
  • Een overheersend gevoel van eenzaamheid.
  • Een verlaagd concentratievermogen.

Hoe duidelijk deze kenmerken te zien zijn kan per persoon behoorlijk verschillen. Wanneer je vermoed dat iemand een alcoholverslaving heeft is het dan ook belangrijk om deze persoon goed in de gaten te houden. Wanneer je zeker weet dat dit het geval is kun je actie ondernemen.

De gevolgen van alcoholisme

Bij veel mensen heeft een alcoholverslaving een heftige negatieve invloed op hun leven. Bijvoorbeeld door het verliezen van hun baan, relatie of kinderen. Dit zorgt er veelal voor dat de verslaving nog erger wordt waardoor het lastig is om ervan af te komen. Ook ernstige gezondheidsklachten gaan gepaard met veel alcohol gebruik. Van psychische klachten zoals een depressie of agressie tot lichamelijke klachten die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Ook op sociale contacten leiden hier vaak onder, al met al heeft het een hoop negatieve gevolgen op de kwaliteit van leven.

Wat te doen bij een alcoholverslaving

Het is belangrijk dat je actie onderneemt op het moment dat je een alcoholverslaving hebt, maar ook als je het bij iemand herkent is het goed om iets te doen. Het kan voor degene die verslaafd is namelijk best lastig zijn om de eerste stap te nemen. Met de juiste hulp kun je hier namelijk goed vanaf komen. Hiervoor zijn professionele afkickklinieken.

 

Reacties zijn gesloten.