Hoe kunnen ouderen veilig thuis blijven wonen

Hoe kunnen ouderen veilig thuis blijven wonen

Nederland vergrijs de afgelopen jaren snel. Daarnaast is de leeftijd dat ouderen naar een verzorgingshuis gaan ook steeds later. Deze twee trends zorgen ervoor dat er steeds meer ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Dit is geen probleem. Echter het is wel belangrijk dat er dan gekeken wordt naar de veiligheid voor ouderen. In dit artikel geven we tips hoe ouderen veilig langer thuis kunnen blijven wonen.

Voorkom struikelen

Op oudere leeftijd gaan mensen weer steeds vaker struikelen. Dit komt voornamelijk door een langzamere en minder fijne motoriek. Bovendien is struikelen op latere leeftijd ook extra vervelend omdat de botten poreuze zijn waardoor een sneller iets gebroken wordt dan bij jongeren. Voorkom daarom struikelen! Dit kun je het beste voorkomen door in het huis na te gaan welke objecten een potentieel gevaar kunnen zijn. Denk hierbij aan vaste obstakels zoals dorpels. Maar vooral ook aan losse obstakels zoals losliggende kabels, tapijtjes,

Loop kritisch door je eigen huis of het huis van je dierbare en kijk wat er allemaal verbeterd kan worden om struikelgevaar te voorkomen!

Pas de douche of het bad aan

Een andere plek in huis waar nog wel eens een onveilige situatie ontstaat en waar het dus mis kan gaan, is de douche. Doordat er water in het spel is, kan het er al snel glad worden waardoor uitglijden op de loer ligt. Gelukkig zijn er hier ook een aantal mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren. Een van de belangrijkste dingen is om een antislipmatje in de douche of in het bad te leggen. Dit geeft grip tijdens het douchen en bij het in- en uitstappen. Ook een douchebeugel of beugel bij het bad kan helpen bij het vergemakkelijken van het in-en uitstappen. Daarnaast is het ook mogelijk om een krukje in de douche te zetten. Hier kan op uitgerust worden tijdens het douchen, maar biedt ook ondersteuning tijdens bijvoorbeeld het wassen van de benen.

Kies voor een traplift

Trappenlopen is vele malen zwaarder dan gewoon lopen. Ouderen kiezen daarom het liefste voor een woning op de begane grond, maar dat is niet altijd mogelijk. Bovendien kan er ook in het huis zelf een trap aanwezig zijn. Een traplift biedt dan een uitkomst. De kosten van een traplift hoeven niet zo hoog te zijn als je misschien denkt. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig teveel betaald is het goed om verschillende offertes op te vragen. Dat kan bijvoorbeeld via trapliftvergelijken.nl .

Zorg voor hulp

Persoonlijk hulp kan zeer aangenaam zijn ervoor zorgen dat ouderen langer veilig thuis kunnen wonen. Denk hierbij aan een schoonmaakster die de ouderen ontzorgt bij het schoonmaken van het hele huis of begint met in eerste instantie alleen de zwaardere klusjes zoals ramen lappen. Ook hebben sommige mensen er baat bij als de boodschappen voor hen gedaan worden, zodat ze niet met zware tassen hoeven te sjouwen, wat ook weer de kans op struikelen vergoot of de trap lastiger maakt. En natuurlijk is altijd nog professionele zorg aan huis een optie. Deze kunnen helpen met dagelijkse taken zoals aankleden en wassen, maar ook bij het nemen van medicijnen.

Reacties zijn gesloten.