Hoe sluit je de juiste zorgverzekering voor 2023 af?

Hoe sluit je de juiste zorgverzekering voor 2023 af?

Vanaf november begint de periode waarin je weer je kunt overstappen van je zorgverzekering. Zeker nu de vaste lasten steeds verder toenemen en verwacht wordt dat 2023 economisch een onzeker jaar gaat worden, is het belangrijk om te checken of jij nog wel goed zit met je zorgverzekering. Maar wat is de beste zorgverzekering? Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar we kunnen je wel wat tips geven waar je aan moet denken bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Denk na over je medische situatie

Voordat je begint met zorgverzekeringen vergelijken 2023, is het belangrijk om eerst stil te staan bij je medische situatie. Hoe zagen de afgelopen jaren eruit? Had je vaker ergens last van en moest je behalve naar de huisarts ook wel eens naar het ziekenhuis of specialist? Dan is een uitgebreidere verzekering belangrijk. Of kun je je niet meer herinneren de laatste keer dat je bij de huisarts was? In dat laatste geval zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om je eigen risico hoger te zetten.

En hoe zie je komend jaar? Wil je misschien zwanger worden of weet je dat er een verstandskies getrokken moet worden? Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook nadenken over je sport. Beoefen je fanatiek een sport? Dan ben je waarschijnlijk wel fit, maar is er ook een kans op blessures. Hierbij kan fysiotherapie belangrijk zijn.

Basisverzekering

Als je een goed beeld hebt van je algemene gezondheid en eventuele plannen voor komend jaar, dan is het vertrekpunt de basisverzekering. Deze is voor iedereen in Nederland verplicht en de inhoud is hetzelfde. Toch zijn er kleine nuances zoals de aangesloten ziekenhuizen en de bijbehorende premie. Lees je in over het verschil tussen natura en restitutie verzekeringen. Maak een lijstje van de ziekenhuizen bij jou in de buurt en eventueel andere belangrijke zorginstellingen, zodat je later kunt checken of deze ook aangesloten zijn bij de verzekeraar die je op het oog hebt.

Aanvullende verzekeringen

Als je een idee hebt bij de basisverzekering die je wilt gaan kiezen, dan is de volgende stap om te bedenken of je ook aanvullende verzekeringen wilt afsluiten. Waarschijnlijk de belangrijkste om te checken is de tandarts. Wil jij een verzekering voor je tandarts of betaal je per los bezoek?

Daarna kun je ook gaan kijken naar de andere aanvullende verzekeringen. Vooral fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen zijn hierbij populair. Wat is voor jou belangrijk qua aanvulling? En wat zijn de bijbehorende vergoedingen en premies?

Door een compleet overzicht te krijgen van je behoeften op het gebied van zorg en het aanbod van zorgverzekeraars, kun je uiteindelijk de keuze maken om de voor jou beste zorgverzekeringen af te sluiten.

Reacties zijn gesloten.