Hoe was je veilig een wasbaar mondkapje?

Hoe was je veilig een wasbaar mondkapje?

Al zijn de meningen over het dragen van een mondkapje verdeeld: mondkapjes worden op zeer korte termijn verplicht gesteld door de regering in overdekte openbare ruimtes. Dit betekent dat we mondkapjes (vaker) gaan gebruiken. Helaas betekend dat ook dat de afvalberg met niet medische wegwerpmondkapjes groter wordt. Een goed alternatief kan een herbruikbaar niet medisch mondkapje zijn. Inmiddels weten we allemaal dat het heel belangrijk is dat we deze mondkapjes juist op- en afzetten omdat we anders juist meer risico op een besmetting lopen. Waar we nog niet zo veel over horen is hóe je het wasbare mondkapje moet wassen zodat eventuele bacteriën gedood worden. We hebben daarom uitgezocht hoe een herbruikbaar mondmasker het beste wast.

1. Mondkapje direct wassen na elk gebruik

Net als een wegwerpmasker mag je het mondkapje maar éénmaal gebruiken wanneer een mondkapje gewassen is. Als je je mondkapje af doet dan mag je hem niet weer opzetten totdat je hem weer gewassen hebt. Mocht je niet thuis zijn op het moment dat je het mondkapje afzet dan kun je deze het beste bewaren in een afsluitbare plastic zak. Mocht je dus meerdere keren per dag een mondkapje nodig hebben dan kun je het beste dus meerdere stoffen mondkapjes meenemen in jouw tas.

2. Heetste stand van wasmachine gebruiken

We weten allemaal dat hitte bacteriën en virussen dood, was daarom je mondmasker op de heeste stand van jouw wasmachine. Je kunt het mondkapje aan de lucht laten drogen of in de droger als je die hebt. Let hierbij wel op dat touwtjes van elastiek niet goed tegen hitte kunnen, deze kun je dan beter niet in de droger doen.

3. Het mondmasker bewaren in een afsluitbare zak

Als je mondmasker weer schoon en droog is, bewaar het dan in een afsluitbare en schone plastic zak totdat je het masker weer nodig hebt.

Feitjes

  • Heb je (tijdelijk) geen wasmachine in de buurt maar wil je wel jouw wasbare mondkapje virus vrij maken? Je kunt ook jouw mondkapje koken in een pan met water. Breng een geruime hoeveelheid water aan de kook, doe daar wasmiddel bij en kook hierin het mondkapje zo’n vijf minuten.
  • Er zijn wasbare mondkapjes te koop met een uitsparing waar je een filter in kunt leggen. Er werd online gesproken over dat je hier een stofzuigerzak of een stofzuigerfilter in kon doen en dat dit eventuele virusdeeltjes beter zou tegenhouden. Echter geeft het RIVM aan dat zij dit niet aanraden omdat er toxische deeltjes in de stofzuigerzak kunnen zitten.
  • Heb je toevallig al wegwerpmondmaskers gekocht en zit je nog met een voorraadje? Indien je toch de wegwerpmaskers (tijdelijk) gebruikt dan doe je er verstandig aan om de elastieken door te knippen na ieder gebruik. Mocht een mondkapje onverhoopt in de natuur belanden dan kunnen dieren niet verstrikt raken in het elastiek.
  • Heb je je weleens afgevraagd hoe corona is voor de slechthorende medemens? Anderhalve meter afstand is ongeveer de afstand waarop een gehoortoestel niet meer werkt. Liplezen is onmogelijk met een mondkapje op. Een oplossing is een herbruikbaar doorzichtig mondkapje gemaakt van plastic. Liplezen is op deze manier veel beter zichtbaar. Echter is er niet bij de redactie bekend in hoeverre dit eventuele virusdeeltjes tegenhoudt ten opzichte van de ‘normale’ mondkapjes.

 

 

 

bron: https://www.popsugar.co.uk/fitness/how-to-wash-fabric-face-mask-47402570

 

Reacties zijn gesloten.