Hoe weet je of je burned-out bent en hoe voel je je dan?

Hoe weet je of je burned-out bent en hoe voel je je dan?

Het hebben van een burn-out is een groot probleem waar helaas steeds meer mensen mee te maken krijgen. Een burn-out is ook wel een eindstadium van een langdurige periode van stress en spanning. Dit heeft een negatieve invloed op zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Maar hoe herken je precies of je een burn-out hebt? Veel mensen vinden dit nog lastig in te schatten en daarom geven wij hier tips om erachter te komen of je een burn-out hebt en wat je het beste kan doen.

Kenmerken van een burn-out checken

Allereerst is het goed om te weten wat precies de klachten zijn bij een burn-out. Het is belangrijk om op tijd de klachten te herkennen, want hoe langer je ermee door blijft lopen, hoe erger het wordt. De meest voorkomende fysieke klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, een hoge bloeddruk en snel grieperig. Het kan zijn dat je dit een keer hebt, maar als je het vaker hebt is het verstandig om de klachten serieus te nemen.

Daarnaast heb je bij een burn-out vaak ook psychische klachten, zoals geheugenproblemen, neerslachtigheid, angst- en paniekklachten, concentratieproblemen en prikkelbaar zijn. Dit zijn erg serieuze problemen die alleen maar erger kunnen worden als je er te lang mee rondloopt.

Ga naar de dokter of doe een test

Wanneer je last hebt van de symptomen, is het verstandig om een dokter te bezoeken. Wil je dit liever niet of wil je zelf een test doen? Dan kan je een online burn out test doen. Hierbij moet je verschillende vragen invullen en vervolgens krijg je een resultaat en een passend advies. Vanuit hier kan je volgende stappen ondernemen. Door deze vragen krijg je uiteindelijk ook meer inzicht in jezelf en kan je beter inschatten waar de burn-out vandaan komt.

Het herstellen van een burn-out

Van een burn out herstellen is een langzaam proces, maar er zijn verschillende manieren waarop je kan herstellen. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen of bepaalde momenten in te plannen voor jezelf. Daarnaast is het ook goed om na te gaan wat de oorzaak is geweest van de burn-out. Is het werk te druk geweest of heb je een bepaalde angst ergens voor? Het is dan belangrijk om dit eerst uit de weg te helpen, voordat je kan herstellen van de burn-out.

Reacties zijn gesloten.