5 tips voor hygiëne in het openbaar vervoer

5 tips voor hygiëne in het openbaar vervoer

Sinds covid-19 is de nadruk op hygiëne met grote stappen gegroeid. Een ontwikkeling waar wij van Bewaakjegezondheid.nl erg blij mee zijn. Hygiëne is namelijk een belangrijk onderdeel voor je gezondheid. Wij schreven al eerder artikelen over een goede hygiëne in de keuken en op kantoor en in dit artikel kun je alles lezen over een goede hygiene in het openbaar vervoer (OV). Denk bij openbaar vervoer aan treinen, taxi’s, bussen en ook taxi’s. We geven je vijf tips waar je op kunt letten om je hygiëne in het openbaar vervoer te bewaken.

1. Draag een mondkapje

Niet alleen belangrijk voor de hygiene van je zelf, maar vooral ook belangrijk voor de hygiene en gezondheid van je medepassagiers: het mondkapje. Omdat afstand houden in het openbaar vervoer vaak niet mogelijk is, heeft de RIVM mondpakjes verplicht gesteld. Draag er dus ten alle tijden eentje als je de trein, bus of tram instapt en doe deze pas af als je weer buiten in de frisse lucht bent. Veel mensen kiezen voor wegwerp mondkapjes. Handig, maar niet zo milieuvriendelijk. Beter is het om een stoffen mondkapje te kopen wat je langere periode kunt gebruiken, bijvoorbeeld eentje van My Jewellery.

2. Houd zoveel afstand

Ondanks dat de mondkapjes geïntroduceerd zijn omdat het vaak niet mogelijk is om in het openbaar vervoer 1,5 meter afstand te houden, betekent het dragen van een mondkapje niet dat je geen afstand meer hoeft te houden. Probeer alsnog zoveel mogelijk afstand te houden tot je mede passagiers.

3. Raak zo weinig mogelijk aan

Dagelijks gebruiken honderden andere mensen dezelfde bus, trein of tram als jij. Hierdoor zijn er allemaal bacterieen in de ruimtes aanwezig. Op de stoelen, ramen, gangpaden, in- en uitcheckpaaltjes. Eigenlijk wil je hier niet bij stilstaan. Toch is het goed om je hier bewust van te zijn en dus ook bewust zo weinig mogelijk aan te raken.

4. Was je handen of desinfecteer

Als we één ding geleerd hebben van de coronacrisis, dan is het wel handen wassen. Ook al heb je misschien niks aangeraakt in de trein of bus, zorg er altijd voor dat je direct daarna je handen wast. Was je handen minimaal 20 seconde lang met water en zeep. Vergeet daarna ook niet om ze goed af te drogen! Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je altijd een desinfecterende gel bij je hebt zodat je op die manier alsnog je handen kunt wassen.

5. Vermijd de spits

Vooral het houden van afstand, maar ook het vermijden van aanraken zijn makkelijker op momenten dat het niet druk is in het openbaar vervoer. Vermijd daarom, indien het mogelijk is, zo veel mogelijk de spits. Op die manier is er een grotere kans dat het het minder druk is en dat je meer ruimte hebt.

Bovenstaande vijf tips zijn niet lastig om uit te voeren. Het is vooral een kwestie van bewustwording en je er consequent aan houden. Alleen op die manier zorg jij voor jezelf en bewaak je een goede hygiene in het openbaar vervoer.

Reacties zijn gesloten.