Is vegan eten gezond?

Is vegan eten gezond?

Als je vegan eet of veganistisch bent, dan eet je geen dierlijke producten. Het is dus niet alleen dat je geen vlees en vis eet, maar ook geen producten met eieren of melk eet. Alles waarbij dieren gebruikt worden schrap je dus uit je menu. Denk hierbij ook aan gelatine en pepermuntjes! Een opkomende trend die zeker gezond is voor de dieren. Je ontkomt dan ook niet aan het snelgroeiende aantal vegan restaurants in Nederland en steeds meer mensen die de overstap maken naar een veganistische levensstijl.

Maar is dit gezond?

Gezond is natuurlijk betrekkelijk en het heeft er vooral mee te maken hoe je je veganistische voedingspatroon invult. Krijg je wel alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt? Ga je niet teveel eten van andere producten zodat je een overschot aan bepaalde voedingsstoffen krijgt? Kortom, het belangrijkste is dat de voedingswaarden die je binnenkrijgt in balans zijn.

De gezonde voordelen van een veganistische leefstijl

Zoals hierboven werd aangegeven, is het afhankelijk van hoe jij je nieuwe eetpatroon invult. Maar er zijn een aantal veelvoorkomende voordelen. Ten eerste schrap met het dieet alle dierlijke vetten. Deze ga je waarschijnlijk compenseren met alternatieven gemaakt van granen, groenten, noten etc. Dit betekent dat je gezondere voedingsstoffen gaat binnenkrijgen. Dit leidt ook meteen tot het tweede voordeel; doordat je een veganistisch en gezonder voedingspatroon aanmeet, kun je afvallen. Het derde voordeel is het je kan beschermen tegen bepaalde ziektes, zoals bepaalde vormen van kanker, artritis en een lager risico op hartziekten. En het vierde voordeel is dat er meer belang in je lichaam kan ontstaan. Dit kan zowel met hormonen te maken hebben als met je bloedsuikerspiegel. Deze genoemde voordelen gelden niet voor elke veganist, maar doordat je als veganist bewust bezig bent met je voeding vergroot het je kansen.

Hoe begin je met gezond vegan eten?

Allereerst is het goed om na te gaan welke producten je allemaal uit je huidige dieet moet schrappen om vegan te worden, wees bewust van wat je eet. En schrik niet, er zitten in veel meer etenswaren dierlijke producten verwerkt dan dat je zult vermoeden. Daarna is het tijd om lekkere vegan recepten te gaan uitproberen. Het internet staat er vol mee en al snel zul je in de gaten hebben welke talloze mogelijkheden er zijn om te koken zonder dierlijke producten!
Maar vooral als je buiten de deur gaat eten zul je versteld staan van de mogelijkheden van vegan eten. Er zijn tegenwoordig tientallen vegan restaurants in Nederland die een waanzinnige gerechten aanbieden waarbij je het water in de mond loopt… Nog een voordeel dus om vegan te gaan eten.
Reacties zijn gesloten.