Je lever reinigen voor een betere gezondheid

Je lever reinigen voor een betere gezondheid

De lever vervult tal van belangrijke taken in ons lichaam. Een belangrijke taak van de lever is het afvoeren van afvalstoffen en deze filteren. Dit voorkomt dat afvalstoffen zich in het lichaam op gaan hopen en voor gezondheidsklachten gaan zorgen. Eén van de beste manieren om je lever te reinigen is door middel van een detox sapkuur. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het reinigen van de lever

Er komen constant toxische stoffen in het lichaam. Een belangrijk deel komt via de voeding in ons lichaam. Dit door het gebruik van pesticides bij het telen van groenten en fruit. Of door het vervuilde dieren die we eten. Dit komt weer doordat dieren, zoals vissen, in een vervuild milieu leven. Verder komen er toxische stoffen in ons lichaam via het water, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en luchtvervuiling. De lever is belast met de zware taak om al deze toxische stoffen uit het bloed te filteren en deze via de ontlasting af te voeren. Als de lever de toxische stoffen niet voldoende snel kan afvoeren dan gaan deze zich ophopen en voor klachten zorgen.

Nu is het zo dat de lever van nature een grote capaciteit heeft en goed instaat is veel niet-lichaamseigen stoffen af te voeren. Daar staat tegenover dat we onze lever tegenwoordig wel erg zwaar belasten. Zo wordt een deel van de capaciteit van de lever al gebruikt om verkeerde voeding te verwerken. Zo heeft de lever veel van zijn capaciteit al nodig met het verwerken van fructose en glucose in onze voeding. Dit omdat we tegenwoordig relatief veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eten.

Daarnaast gebruiken we tegenwoordig veel meer toxische stoffen dan ooit. Zo gebruiken we deodorant, make-up en allerlei schoonmaakmiddelen. Ons voedsel wordt verpakt in plastic, dieren worden ingespoten met hormonen en krijgen vervuild voedsel te eten.

Door dit alles krijgt de lever moeite om alle afvalstoffen nog af te kunnen voeren. Het is daarom goed om de lever zo nu en dan een handje te helpen. Dit kan je doen door middel van een detox sapkuur.

Hoe weet je of een leverreiniging nodig is?

Leef en eet je gezond en heb je geen klachten dan heb je waarschijnlijk geen reinigingskuur voor je lever nodig. Heb je gezondheidsklachten dan zou het kunnen dat deze veroorzaakt worden door een opstapeling van afvalstoffen die de lever niet kan afvoeren. De volgende gezondheidsproblemen kunnen wijzen op een overbelasting van de lever:

 • Het lukt niet om af te vallen
 • Je voelt je vaak moe en futloos
 • Je voelt je vaak en snel gestrest, ook als daar weinig aanleiding voor is
 • Je hebt problemen met de stoelgang
 • Je ruikt uit je mond
 • Je vergeet steeds vaker dingen
 • Je buik is snel en vaak opgeblazen
 • Je urine is vaak donker van kleur
 • Je hebt een abnormale behoefte aan suikerrijke voedingsmiddelen
 • Je krijgt veel sneller dan normaal blauwe plekken
 • Je hebt geelzucht

Detoxen

Heb je last van bovenstaande klachten dan is het goed om de lever te gaan reinigen. Een goede methode om dit te doen is met groentesappen. Een groentesap kuur volg je voor minimaal 3 dagen en voor maximaal 7 dagen. Als je nog nooit een detox hebt gedaan dan is het verstandig om eerst een kuur van 3 dagen te doen. Je lever is dan nog niet helemaal gereinigd maar je lichaam heeft alvast wat afvalstoffen kunnen afvoeren zodat de echte detox minder heftig gaat zijn. Na je 3-daagse kuur eet je weer een paar weken normaal waarna je de 7 daagse kuur gaat volgen.

Het beste is om een sapkuur van 7 dagen te volgen. Het is ook goed om je voor te bereiden op een dergelijke kuur. Dit kan je doen door een week voor de kuur al te stoppen met het eten van voedingsmiddelen die toegevoegde suikers bevatten. Je bloedsuikerspiegel kan dan alvast gaan stabiliseren en je kan alvast even een beetje afkicken van de suikers. Een paar dagen voor de kuur stop je ook met het eten van geraffineerde koolhydraten. Zo verloopt de overgang naar de kuur het soepelst en kan je lichaam alvast omschakelen naar een dieet wat arm aan suikers en koolhydraten is.

Het is belangrijk om tijdens je detox kuur geen dierlijke voedingsmiddelen te eten. Dierlijke voedingsmiddelen leggen een behoorlijke beslag op je levercapaciteit. Je lichaam heeft veel moeite om deze te verwerken en deze voedingsmiddelen zijn vaak verontreinigd.

Tijdens je lever reinigingskuur leef je alleen maar op de groentesapjes. Dit zal ook tot gevolg hebben dat je veel gaat afvallen. Groentesap bevat namelijk nauwelijks calorieën. Omdat groentesappen wel veel vezels bevatten zorg je ervoor dat de stoelgang goed blijft verlopen. Deze vezels zijn een essentieel onderdeel van het ontgiften. Je lever voert namelijk afvalstoffen af via de vezels die in de darmen passeren.

Het is ook belangrijk om gebruik te maken van biologische groentesappen. Gebruik je groentesappen die niet biologisch zijn dan krijg je alsnog bestrijdingsmiddelen en pesticiden binnen waardoor je lever zwaar belast wordt. Het is goed om 3 maal per dag een glas groentesap te drinken. Tussen de groentesappen door is het belangrijk om veel water te drinken. Dit helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen, een proces waarbij ook je nieren betrokken zijn. Drink tijdens je kuur geen koffie, frisdranken of iets dergelijks. Alleen kruidenthee is naast water toegestaan. Wil je het detox proces een handje helpen dan kan je gebruik maken van speciale kruidenthee die de nieren stimuleren om afvalstoffen af te voeren. Hoe er wel rekening mee dat je door dergelijke thee wat vaker naar het toilet moet dan normaal.

Reacties zijn gesloten.