Kun je met een elektrische fiets goed sporten?

Kun je met een elektrische fiets goed sporten?

Elektrische fietsen hebben in korte tijd de fietspaden veroverd. En deze comfortabele tweewielers zijn ook binnen en buiten de bebouwde kom niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Of het nu gaat spiksplinternieuwe of tweedehands elektrische fietsen: wie een fiets met elektromotor gebruikt, een e-bike dus, is razendsnel gewend aan het rijplezier en rijcomfort waar dit fietstype bekend om staat. Maar is dat alles wat een elektrische fiets te bieden heeft? Is een elektrische fiets vooral een handige stadsfiets voor korte ritjes of een toerfiets voor langeafstandstochten door idyllische natuurgebieden? Of kun je een gebruikte elektrische fiets ook benutten als sportfiets, om aan je conditie en spierkracht te werken?

Een elektrische fiets is goed voor je conditie

Om meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: tweedehands elektrische fietsen en e-bikes, en zeker de sportieve uitvoeringen, kun je prima gebruiken om mee te sporten. Natuurlijk werken deze fietsen op een accu, wat ervoor zorgt dat er minder inspanning nodig is dan op een normale fiets, ATB of racefiets. Maar toch verbrandt je ook op een elektrische fiets de nodige calorieën. Veel mensen hebben voor het woon-werkverkeer hun benzineauto omgeruild voor een elektrische tweewieler en verbranden daardoor aanzienlijk meer energie dan eerder. Aangezien elk soort beweging gunstig is voor je gezondheid, draagt ook de elektrische fiets hieraan bij.

Stel de accu-ondersteuning van je e-bike geregeld bij

Moderne e-bikes hebben een functionaliteit om de kracht van de accu-ondersteuning te wijzigen. Een elektrische fiets is daarom prima te gebruiken als trainingsfiets. Door de ondersteuning via de batterij van je elektrische fiets naar beneden bij te stellen, kun je stapsgewijs de trainingsintensiteit opvoeren en zo conditie opbouwen. Wil je echt snel aan je conditie werken én je beenspieren versterken? Zet de motor van je e-bike dan helemaal uit. Je fiets trapt dan namelijk zwaarder dan een standaardfiets. Je hartslag gaat razendsnel omhoog, de calorieën vliegen eraf en je beenspieren groeien pijlsnel!

Koop een sportieve e-gravelbike die speciaal voor trainingen is ontwikkeld

Een prima elektrische fiets die je goed kunt gebruiken om te sporten, is een zogenoemde elektrische gravelbike. Anders dan bijvoorbeeld racefietsen hebben gravelbikes verhoogde bottom brackets. Deze zorgen voor extra rijcomfort wanneer je met deze elektrische sportfiets op ruig terrein rijdt. Kenmerkend voor e-gravelbikes is verder de bandenbreedte, die met gemiddeld 40 mm een stuk groter is dan bij standaard elektrische fietsen. Hierdoor heb je zowel op reguliere wegen als offroad veel grip en kun je je fiets, en jezelf natuurlijk ook, beter in balans houden. Ten slotte is een e-gravelbike ideaal, omdat er ook versnellingen op dit type elektrische fiets zitten. Hierdoor kun je een tandje, of meer tandjes, bijschakelen en nog harder fietsen dan normaal.

E-bike als sportfiets is ideaal voor mensen met medische aandoeningen

Fietsers die een medische aandoening hebben, zoals een hartafwijking of reuma, kunnen op een gewone fiets lastig sporten. Op een e-gravelbike of een standaard elektrische fiets is dat voor deze mensen gelukkig wel mogelijk. De motor ondersteunt je waar nodig en helpt op lastige momenten om door te kunnen zetten. Zo kun je ondanks een ziekte of lichamelijk aandoening tóch sporten!

Reacties zijn gesloten.