Last van dikke enkels? Dit kunnen de oorzaken zijn en dit kun je eraan doen!
Dikke enkels worden vaak gelinkt aan zwangere vrouwen, en dit is ook een vaak voorkomend kwaaltje tijdens een zwangerschap. Maar wist je dat er tal van andere redenen zijn waarom vrouwen én mannen last kunnen krijgen van dikke voeten en dikke enkels? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en de dingen die je kunt proberen om hier minder last van te hebben.
Waarom krijgt iemand dikke enkels?
Er zijn verschillende redenen waardoor iemand last krijgt van dikke enkels. Die vochtophoping die ervoor zorgt dat je voeten niet meer goed in je schoenen passen, heet oedeem. Dit betekent dat je last hebt van een verhoogde ophoping van vocht in je weefsels.
Je hebt last van oedeem als je met je vinger stevig in de huid drukt en dan een ‘putje’ in je been ziet. Je houdt dus vocht vast in de onderste regionen van je lichaam. De meest voorkomende oorzaak van oedeem is het feit dat de bloedvaten in je benen het bloed niet meer goed afvoeren naar je hart. Door de zwaartekracht, verzamelt het bloed (en ander vocht dat anders wordt mee vervoerd) zich bij je voeten en enkels.
Hier kan je last van hebben als je lang zit, maar ook als de pompfunctie van je hart verminderd is of als je last hebt van lever- en nieraandoeningen. Als je geregeld last hebt van dikke enkels, is het aan te raden om eens langs te gaan bij je huisarts.
Daarnaast kun je ook last krijgen van dikke enkels door tijdelijke redenen. Zo kun je dikke enkels hebben omdat het een erg warme dag is, of omdat je net van het vliegtuig stapt na een lange vliegreis.
Wat kan ik doen tegen dikke enkels?
Het beste wat je kunt doen tegen dikke enkels is genoeg bewegen en bij het slapen je voeten omhoog leggen; zo zorg je voor een betere vochtafvoer. Ook een wisseldouche met warm en koud water kan helpen.
Daarnaast is het voordelig om veel water te drinken en strooi je het best wat minder zout over je eten. Zout zorgt er immers voor dat je vocht vasthoudt in je lichaam.
Ook steunkousen kunnen helpen, bijvoorbeeld als je weet dat je een lange vliegreis voor de boeg hebt. Deze kousen drukken op je onderbenen, en deze compressie zorgt voor een betere bloedsomloop. Bovendien zorgt de druk ervoor dat overtollig vocht niet kan zakken en dus wordt afgevoerd in je bloedsomloop.