Een mantelzorgwoning aan huis: de voordelen op een rijtje

Een mantelzorgwoning aan huis: de voordelen op een rijtje

Wanneer een familielid of vriend zorg nodig heeft, kan het soms lastig zijn om deze zorg te bieden binnen je eigen huis. Een mantelzorgwoning kan dan een uitkomst bieden. In dit artikel bespreken we de voordelen van een mantelzorgwoning aan huis.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige en complete woning die aan of naast een bestaande woning wordt gebouwd. Deze woning is bedoeld voor een familielid of vriend die extra zorg nodig heeft en in de nabijheid van zijn of haar mantelzorger wil wonen. Een mantelzorgwoning kan ook worden gebruikt als logeerkamer voor gasten of als extra ruimte voor hobby’s.

Voordelen van een mantelzorgwoning

1. Dichtbij de mantelzorger

Het grootste voordeel van een mantelzorgwoning is natuurlijk dat diegene die zorg nodig heeft dichtbij de mantelzorger woont. Dit maakt het mogelijk om snel te reageren bij een noodgeval en zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

2. Privacy

Echter doordat het om een zelfastandige woning gaat, is er wel sprake van voldoende privacy. Een mantelzorgwoning biedt zowel de zorgbehoevende persoon als de mantelzorger privacy. Beiden hebben hun eigen plek en kunnen zich terugtrekken wanneer dat nodig is. Dit kan bijdragen aan het verminderen van stress en het behouden van een goede relatie tussen de zorgbehoevende persoon en de mantelzorger.

3. Flexibiliteit

Een mantelzorgwoning biedt veel flexibiliteit. Het kan gebruikt worden als een tijdelijke oplossing of voor een langere periode. Ook kan de mantelzorgwoning worden aangepast aan de specifieke behoeften van de zorgbehoevende persoon, zoals het installeren van een traplift of het aanpassen van de badkamer.

4. Kostenbesparend

Een mantelzorgwoning kan op de lange termijn kostenbesparend zijn. In plaats van te investeren in een zorginstelling, kan de zorgbehoevende persoon thuis blijven wonen en de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft. Ook kan het delen van een aantal voorzieningen, zoals een wasmachine of keuken, kosten besparen.

5. Waardevermeerdering van de woning

Een mantelzorgwoning kan de waarde van een woning vermeerderen. Het toevoegen van een volwaardige woning aan een bestaande woning kan de waarde van het gehele pand verhogen. Dit kan interessant zijn als men in de toekomst van plan is om de woning te verkopen.

6. Mogelijkheid tot verhuur

Een mantelzorgwoning biedt ook de mogelijkheid om deze te verhuren aan anderen. Wanneer de zorgbehoevende persoon niet langer in de woning woont, kan deze worden verhuurd aan bijvoorbeeld studenten of expats. Dit kan extra inkomsten genereren voor de eigenaar van de woning.

7. Verbeterde levenskwaliteit

Een mantelzorgwoning kan bijdragen aan een verbeterde levenskwaliteit voor zowel de zorgbehoevende persoon als de mantelzorger. De zorgbehoevende persoon kan in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen, terwijl de mantelzorger minder stress en zorgen ervaart doordat hij of zij dichtbij de zorgbehoevende persoon woont.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een mantelzorgwoning?

Bij het plaatsen van een mantelzorgwoning zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst moet je nagaan of er vergunningen nodig zijn. In sommige gevallen is er een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte en de indeling van de woning. Een mantelzorgwoning moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen om als volwaardige woning te worden gezien. Denk hierbij aan de grootte van de kamers, de aanwezigheid van een eigen badkamer en keuken en de toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

Tot slot is het verstandig om een professionele aannemer in te schakelen voor het laten maken van een mantelzorgwoning op maat. Deze kan advies geven over de mogelijkheden en de kosten en zorgen voor een professionele bouw.

Reacties zijn gesloten.