NLP wat is het en wat zijn de voordelen?

NLP wat is het en wat zijn de voordelen?

NLP is een term die de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen heeft en staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methode rondom communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het komt meer en meer terug in het bedrijfsleven en er zijn ook steeds mensen die los van het bedrijfsleven een NLP training volgen voor hun eigen persoonlijke groei. Maar wat is NLP nu precies? En wat zijn de voordelen van NLP?

Wat is NLP?

NLP staat dus voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Als we deze drie woorden ontleden dan staat Neuro voor het brein, Linguïstisch voor communicatie en Programmeren voor het aansturen. Als we deze drie termen samennemen dat is het een techniek om je brein zo aan te sturen zodat de communicatie met jezelf en met andere verbetert.

Misschien is dit nog steeds een beetje vaag, daarom iets concreter. Je leert door middel van taal, lichaamstaal en gedachten en gevoelens jezelf en andere mensen te programmeren. Met betrekking tot jezelf betekent dit dat je meer grip krijgt op je gedachten en dat je deze leert op een positieve manier te beïnvloeden. Lastige gevoelens leer je daardoor sneller te begrijpen en ze ook te sturen. Je leert dus hoe je communicatie naar jezelf en naar andere op een positieve manier kunt inzetten om je doelen te bereiken.

Wat zijn de voordelen van NLP?

Als je een NLP training of workshop gaat volgen, dan doe je dit voor je eigen persoonlijke ontwikkeling en om je communicatie te verbeteren.  De voordelen van NLP zijn tweeledig, ten eerste zijn er voordelen voor jezelf en ten tweede zijn er ook voordelen in relatie tot anderen. Beiden aspecten komen echter op hetzelfde neer; meer begrip wat leidt tot betere communicatie en minder stress.

  • Je begrijpt jezelf beter. Iedereen heeft gedachten en gevoelens. Je leert nu deze beter te begrijpen. Op die manier krijg je meer grip op je leven en reduceer je stressgevoelens. Dit leidt tot een prettiger leven, een leven dat meer in balans is.
  • Je communicatie ten opzichte van anderen verbetert. Je kunt beter je gevoelens uitdrukken en je communicatie is duidelijker. Dit kan je helpen tijdens je werk; overleg met collega’s verloopt bijvoorbeeld beter en je kunt beter met stresssituaties op je werk omgaan. Maar ook in je relatie (en communicatie) met je partner, gezin, familie en andere mensen die dicht bij je staan kan dit een positief effect hebben door beter je gedachten en gevoelens te begrijpen en ze vervolgens ook weer beter te uit.

Een aantal voorbeelden waar NLP mee kan helpen

Als laatste geven we je graag een aantal voorbeelden met vraagstukken waar NLP je bij kan helpen. Op die manier krijg je een nog beter beeld bij wat NLP is en wat de mogelijkheden zijn. Op die manier kun je kijken of het ook iets voor jou is. Voorbeelden waar NLP jou mee kan helpen:

  • Het vergroten van je zelfvertrouwen
  • Het reduceren van negatieve gedachtes
  • Het doorbreken van piekeren
  • Het minder gevoelig worden voor stress
  • Het constructief communiceren met anderen
  • Het vergroten van je energie en veerkracht
  • Het vertrouwen krijgen in de toekomst en een positief toekomstbeeld hebben

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met de basis uitleg van ‘Wat is NLP?’ en ‘Wat zijn de voordelen van NLP’.

Reacties zijn gesloten.