Op welke manieren kun je stoppen met roken?

Op welke manieren kun je stoppen met roken?

Als je rookt, dan weet je vast dat het beter voor je gezondheid is om te stoppen met roken. Alleen is dit voor veel mensen makkelijker gezegd, dan gedaan. Stoppen met roken is lastig! En veel rokers hebben al een of meerdere keren een poging gedaan tot stoppen, maar zijn hier niet in geslaagd. Welke manieren zijn er allemaal om te stoppen?

Cold turkey

Laten we beginnen met de moeilijkste manier: gewoon stoppen. Dit betekent van de een op de andere dag bewust geen sigaret meer op steken en geen hulpmiddelen gebruiken. Dit is de moeilijkste manier en er zijn maar weinig mensen die hiervoor kiezen en waarbij het ook daadwerkelijk lukt. Hier heb je echt wilskracht en intrinsieke motivatie voor nodig. Sommige mensen kiezen voor deze manier wanneer ze bijvoorbeeld erachter komen dat ze zwanger zijn of ziek zijn.

Nicotinepleisters of kauwgom

Roken heeft eigenlijk twee verslavingscomponenten: lichamelijk en geestelijk. Lichamelijk ben je verslaafd aan nicotine. Geestelijk aan het gevoel wat je ervan krijgt, bijvoorbeeld rust of het feit dat je wat te doen hebt. De nicotineverslaving kun je geleidelijk gaan afbouwen met nicotinepleisters of -kauwgom. Op die manier krijg je in eerste instantie nog nicotine binnen, maar haal je de handeling weg. Daarnaast kun je de dosis nicotine steeds verder afbouwen.

Afbouwen met de e sigaret

De laatste jaren is de e sigaret steeds populairder geworden. De e liquid die gebruikt woedt voor e sigaretten bevat minder schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide. Daarnaast heb je ook andere voordelen, zo heb je bijvoorbeeld geen last van rook. Veel mensen die willen stoppen met roken, bouwen dus eerst af door over te stappen naar de e sigaret. Een nadeel is echter doordat er geen rook is en omdat je niet per sigaret rookt, je toch stiekem meer kunt gaan roken. Maak dus een goed plan als je met de e sigaret wilt gaan stoppen met roken.

Coaching

Stoppen met roken is lastig en gaat makkelijker als je er hulp bij krijgt. Dit kan door middel van coaching zijn. Zo zijn er specifieke trajecten voor mensen die willen stoppen met roken. Dit kan individueel of in een groep zijn, waarbij je elkaar ondersteunt. Als je wilt gaan stoppen met roken met coaching dan heb je een extra stok achter de deur, want je wilt ook die ander niet teleurstellen.

Reacties zijn gesloten.