Praktische toepassing van TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie)

Praktische toepassing van TENS (transcutane elektrische zenuwstimulatie)

Chronische pijn en invaliderende spierpijn zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom de meeste mensen naar fysiotherapie zoeken. Hoewel de geschiedenis van fysiotherapie al bijna 140 jaar oud is, zijn er de laatste decennia veel machines en apparaten gebouwd op basis van de fysiotherapieprincipes en -technieken die van grote hulp zijn bij het omgaan met chronische pijnsymptomen op kantoor en thuis.

Een TENS apparaat (transcutane elektrische zenuwstimulatie) is misschien één van de meest effectieve fysiotherapie-technieken die tegenwoordig in alternatieve geneeskunde worden gebruikt.

Een apparaat met elektroden

TENS verwijst naar de transcutane doorgang van elektrische stromen in een vooraf bepaalde frequentie over perifere zenuwen. Een stroom met een bepaalde golflengte en intensiteit wordt geleverd via elektroden die aan de huid zijn bevestigd. De frequentie of intensiteit kan handmatig worden geregeld.

Lage en hoge frequentie

TENS worden in het algemeen geclassificeerd als conventionele TENS en laagfrequente TENS, op basis van de frequentie die in de procedure wordt gebruikt. Conventionele therapie gebruikt een frequentie van 50 Hz of hoger; terwijl in laagfrequente TENS een veel lagere frequentie wordt gebruikt (minder dan 10 Hz). Verschillende frequenties hebben verschillende effecten op de fysiologische perceptie van pijn, door modulatie van elektrische zenuwsignalering over zenuwvezels.

Het onderdrukken van pijnsignalen naar de hersenen

Het werkprincipe betreft excitatie van perifere zenuwen in een poging om de zenuwen die pijnsignalen naar de hersenen dragen te onderdrukken. Dit kan worden bereikt als het apparaat zenuwvezels met een hogere frequentie stimuleert, in vergelijking met pijnzenuwvezels.

Acute pijn onderdrukken

Transcutane elektrische zenuwstimulatie wordt veel gebruikt bij het beheersen van acute pijn thuis, of in een klinische omgeving. Het meest geprefereerde gebruik is in arbeidspijn. Hoewel het niet erg effectief is, is TENS één van de geprefereerde pijnbeheersingstechnieken die worden gebruikt in de latere stadia van de bevalling en vrouwen die liever vaginaal geboren worden zonder anesthesie, kunnen profiteren van TENS.

Veilige methode tegen pijn

TENS is één van de veiligste en meest risicovrije methoden die tegenwoordig beschikbaar zijn voor de behandeling van chronische pijn van diabetische neuropathie en musculoskeletale letsels die ongevoelig zijn voor gewone pijnstillers. Een TENS apparaat wordt ook gebruikt bij het behandelen van artrose door fysiotherapeuten.

T.E.N.S tegen pijn na een operatie of ongeval

TENS is zeer effectief bij het behandelen van acute pijn kort na grote operaties en ongelukken om de dosis morfine of andere pijnstillers op doktersvoorschrift te verminderen.

Pijnstillers gebruiken

Chronische pijn kan functioneel, postoperatief of neuromusculair van oorsprong zijn. Helaas zijn er in de meeste gevallen beperkte mogelijkheden voor het beheren van pijn. Traditioneel is de meest populaire managementstrategie die door de meeste artsen en het grote publiek wordt toegepast, OTC-pijnstillers.

Voor matige tot ernstige pijn zijn vrij verkrijgbare NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) niet effectief en zijn krachtigere opioïden nodig voor verlichting; Opioïden en andere pijnstillers hebben echter een aantal complicaties, waaronder verslavingspotentieel, verschijnselen van tolerantie en multi-orgaanschade.

Langdurige pijnverlichting zonder complicaties

Het gebruik van TENS biedt langdurige pijnverlichting die vrij is van complicaties. Een meta-analyse suggereerde dat TENS een vermindering van 43% in chronische pijngevallen oplevert, in tegenstelling tot slechts 23% reductie met gebruik van opioïden.

Het juist gebruik van een TENS apparaat

Voor de veiligheid en optimale voordelen is het belangrijk om deze punten in overweging te nemen: Plaats geen TENS-elektroden direct op de ogen of rond het periorbitale gebied vanwege een aanzienlijk risico op een alarmerende stijging van de intra-oculaire druk die kan leiden tot pijn of zelfs schade aan de ogen. Het is gecontra-indiceerd om elektroden op een tumor of maligniteit aan te brengen, omdat de elektrische stroom de groei van de tumor kan stimuleren.

Plaats nooit elektroden op het voorste deel van de nek, omdat het risico op vaso-vagale reflex erg hoog is, wat kan resulteren in hypotensie, cerebrale ischemie en andere complicaties. Elektroden aanbrengen op wonden, een open of geschaafde huid, of een abces moet ook worden vermeden. Raadpleeg voor het beste resultaat altijd een fysiotherapeut over het juiste gebruik van TENS-apparaten voor individueel gebruik, of voor thuisgebruik.

TENS in combinatie met pijnstillers

TENS kan worden gegeven als een adjuvante therapie met andere pijnstillers bij patiënten met chronische pijn (in terminale stadia van kanker, door chemotherapie geïnduceerde pijn en neuromusculaire abnormaliteiten) samen met krachtige pijnstillers. Dit helpt bij het verminderen van de dosis die nodig is om pijnstilling te produceren, terwijl het risico op verslaving of tolerantie wordt verminderd.

Adjuvante therapie

Voor optimale voordelen is het verplicht om de etiologie van pijn in overweging te nemen en dienovereenkomstig moeten ook andere interventies tegelijkertijd worden beschouwd (aangezien TENS het beste werkt als een adjuvante therapie). Zorg er dan ook voor dat u altijd goed blijft bewegen en als het mogelijk is sporten..

 

Reacties zijn gesloten.