4 tips voor een goede mondverzorging

4 tips voor een goede mondverzorging

Het bijhouden van je tanden en tandvlees kan de kwaliteit van leven verbeteren. Het kan er voor zorgen dat je minder risico loopt op medische aandoeningen. Daarnaast kun je voorkomen dat je een slechte adem, tandbederf en tandvleesaandoening krijgt. Hoe kun je je mond verzorgen? Wij geven je vier praktische tips. 

Let op je voeding

Het eten en drinken van veel zure of suikerrijke voeding kan je mondgezondheid aantasten. Je kunt er gaatjes en geïrriteerd tandvlees van krijgen, maar ook tanderosie door veroorzaken. Het is onvermijdelijk om suikers en zuren in je voeding te ontwijken. Je kunt wel producten die rijk aan deze stoffen zijn, proberen te vermijden.    

Poets twee keer per dag je tanden

Door twee keer per dag voor minimaal twee minuten je tanden te poetsen, kun je al veel bijdragen aan je mondgezondheid. Dit verwijdert vooral tandplak. Hiermee kun je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om met een elektrische tandenborstel je tanden te poetsen. Hiermee kun je efficiënter het tandplak verwijderen. Zorg er tijdens het tanden poetsen voor dat je ook cirkelvormige bewegingen maakt op je tandvlees. Hierdoor kun je terugtrekkend tandvlees tegen gaan. 

Ga twee keer per jaar naar de tandarts

Let je op de gezondheid van je gebit? Hoe weet je dat het goed gaat met je mondgezondheid? Door twee keer per jaar naar de tandarts te gaan kan het gebit nauwkeurig gemonitord worden. Als er dan problemen zijn, kunnen deze snel worden behandeld. 

De juiste tandarts kiezen die bij je behoeftes past is erg belangrijk. Vind je het fijn om snel bij de tandarts te kunnen zijn? Dan kun je er voor kiezen om een tandartspraktijk in de buurt te nemen. Als je in Utrecht woont kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een tandarts centrum Utrecht.   

Wacht niet te lang bij klachten

Heb je mondklachten? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Door bijvoorbeeld een gaatje snel te verhelpen kun je voorkomen dat het tandbederf erger wordt. Ook met andere klachten is het verstandig snel aan de bel te trekken.

Voor spoedgevallen is er een spoedgevallendienst die je kunt bellen. Deze zijn 24/7 bereikbaar. Een spoedgeval is bijvoorbeeld een tand die er uit is gevallen. Je wordt dan met spoed geholpen. Dit gebeurd vaak door een andere tandarts dan je eigen tandarts. Als je bijvoorbeeld in Utrecht woont kan het zijn dat je met spoed behandeld wordt door een tandarts Utrecht Leidsche Rijn.

Reacties zijn gesloten.