Tips om als zzp’er fit te blijven

Tips om als zzp’er fit te blijven

Als zzp’er heb je een aantal voordelen, zo werk je niet voor een baas, kun je grotendeels je eigen tijd inplannen en kun je er ook voor kiezen wie je klanten worden. Je hebt dus heel veel vrijheden en dat is vaak de belangrijkste reden dat werknemers ervoor kiezen om te stoppen met hun baan in loondienst en verder te gaan als zzp’er. Het klinkt allemaal heel erg fijn, maar toch zijn er als zzp’er ook uitdagingen. Zo is je gezondheid heel erg belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan wanneer je een werknemer bent omdat je nu geen vangnet hebt. Wij zetten vijf tips op een rij om als zzp’er fit te blijven. Zowel fysiek als ook mentaal.

Beweeg voldoende

Bewegen is een van de belangrijkste dingen om fit te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Zeker als je veel thuiswerkt kan dit er echter wel eens bij in sluipen. Voordat je het weet zit je acht uur ‘vast’ achter je computer en ben je alleen een paar keer naar de wc gelopen en heb je nog je lunch gemaakt. Plan daarom bewust momenten in om te gaan bewegen tijdens je werkdag. Een van de makkelijkste dingen is een klein wandelingetje. Zeker als je dit even lekker buiten doet, heeft niet alleen een positief effect op je lichaam, de frisse lucht en de verandering in de omgeving zorgt ook voor nieuwe energie en creativiteit.

Zorg voor voldoende rust

Naast bewegen is rust ook een belangrijk onderdeel om als zzp’er fit te blijven. Rust hoeft niet persé te betekenen dat je helemaal niks doet en slaapt. Je kunt jezelf juist ook rust gunnen in de vorm van sporten of met vrienden af te spreken. Het belangrijkste is dat je even rust neemt van je werk, afschakelt en met iets anders bezig bent.

Geef jezelf zekerheid

Als je als zzp’er arbeidsongeschikt wordt en je hebt niks geregeld, dan is er niemand waar je op terug kunt vallen. In het ergste geval betekent dit dat je niet meer kunt werken en nul inkomsten hebt. Dit is een nare gedachte die je lang kan achtervolgen. Zorg er daarom voor dat je dit zo snel mogelijk regelt zodat je jezelf zekerheid en rust geeft. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een broodfonds. Laat je goed adviseren om te kijken welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Een ergonomische werkplek

Als je een werknemer bent, dan wordt je werkplek meestal door je werkgever geregeld en zorgt deze ervoor dat het conform de ARBO dienst is. Ben je een zzp’er? Dan moet je hier zelf voor zorgen of je nu vanuit huis werkt of een eigen kantoor hebt. Een ergonomische werkplek is erg belangrijk om lichamelijke klachten tegen te gaan. Zo liggen lage rugpijn en een stijve nek al snel op de loer. Ook zorgt een goede werkplek ervoor dat je langer en meer energie hebt om je werk goed uit te voeren.

Krijg hulp van een gezondheidscoach

Als zzp’er moet je heel veel alleen doen. Soms kan dat best zwaar zijn en kun je hulp van andere gebruiken. Zo komt het steeds vaker voor dat er een business coach wordt ingeschakeld; iemand waarmee je kunt sparren over je bedrijf en je doelen. Maar wist je dat er ook een gezondheidscoach speciaal voor zzp’ers is? Deze kan je begeleiden op het gebied van gezondheid en dat kan heel breed zijn! Zo wordt er niet alleen naar je fysieke gezondheid gekeken, maar ook naar je mentale gezondheid. Bovendien kunnen er ook vragen gesteld worden over je thuiswerkplek of je verzekeringen. Kortom, door een gezondheidscoach in de arm te nemen, sta je er als zelfstandige niet meer alleen voor!

Reacties zijn gesloten.