Tips om te stoppen met alcohol

Tips om te stoppen met alcohol

Vind je dat je te afhankelijk bent van alcohol? Meer nog, vind je dat je een alcoholverslaving hebt? Dan helpen onderstaande tips om je leven weer meer in eigen handen te nemen. Als het toch te moeilijk is om van de drank af te blijven, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Er is gespecialiseerde hulp bij alcoholisme. Stuur Koning Alcohol – om een liedje van Spinvis te citeren – de laan uit.

Deze tips zorgen ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van alcohol

  • Houd één maand lang een alcoholdagboek bij. Dat is nodig, omdat je dan kunt vaststellen of je een drinkpatroon hebt. Noteer elke keer dat je alcohol drinkt, wat je hebt gedronken, hoeveel je hebt gedronken en of er een reden was. Die reden kan een feestje zijn geweest, maar wees ook eerlijk … Als de stress of een ruzie was, noteer dit! Zo weet jij na één maand precies waarom je te veel alcohol drinkt.
  • Als er sprake is van een drinkpatroon is het belangrijk dat je dit doorbreekt. Dit kan je doen door je dag anders in te delen. Merk je dat je bijvoorbeeld elke vrijdagavond stevig op stap gaat met de vrienden. Dan is het misschien een goed idee om een activiteit te organiseren vér van de cafés.
  • Maak voor jezelf een lijstje met redenen waarom je wil stoppen met alcohol. Hang dit lijstje op een plek waar je veel bent. Zo zie je regelmatig de redenen waarom je wil stoppen met alcohol. Dit helpt om vol te houden.
  • Als je toch eens verleid wordt, wissel dan een drankje met alcohol af met een glas water.
  • Als je dorst hebt, drink je water. Als je alcohol drinkt ga je juist meer dorst krijgen, omdat alcohol je lichaam uitdroogt.
  • Ga cold turkey. Probeer minstens één maand lang van de alcohol af te blijven. Licht je vrienden, collega’s en familie hiervan in. Leg hen uit waarom je dit doet. Wedden dat ze het knap zullen vinden en zelfs voor je supporteren?

Schakel tijdig hulp in

Lukt het met bovenstaande tips toch niet zo goed om van de alcohol af te blijven? Schakel dan hulp in om je alcoholverslaving aan te pakken. Hiervoor hoef je je helemaal niet te schamen! Het is juist heel knap dat je het probleem inziet en het wil aanpakken. Laat alcohol niet de heerser van jouw leven zijn.

Reacties zijn gesloten.