Tips om verantwoord thuis te werken

Tips om verantwoord thuis te werken

Een van de belangrijkste maatregelen tijdens de gedeeltelijke lockdown door COVID-19 is het advies voor mensen met een kantoorbaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit kan voor veel mensen even wennen zijn, zeker als je (kleine) kinderen hebt. Behalve dat het gefaciliteerd moet worden door je werkgever – bijvoorbeeld dat je op afstand bij alle documenten kunt – is het aan jou zelf om verantwoord thuiswerken in acht te nemen. Wij helpen jou hier graag bij door je een aantal tips te geven!

Tip 1. Zorg voor een goede werkplek

Denk je aan verantwoord thuiswerken dan denk je waarschijnlijk het allereerste aan een goede werkplek. Je werkplek bestaat sowieso uit een bureau (of tafel) en een stoel. Bij het bureau of de tafel is vooral de hoogte belangrijk. Zowel een te hoge als een te lage werkplek kan ervoor zorgen dat je houding niet goed is waardoor er klachten ontstaan bijvoorbeeld aan je nek of aan je polsen.

Je bureaustoel is net zo belangrijk. Ook hier is de hoogte weer belangrijk, deze moet goed afgesteld zijn zodat je voeten plat op de grond komen en je knieƫn een hoek van 90 graden maken. Bovendien is een goede rugleuning belangrijk. Deze moet voldoende steun bieden. Bij een ergonomische bureaustoel beweegt de zitting mee aan jouw bewegingen waardoor er een goede ondersteuning geboden wordt. Dit voorkomt niet alleen rugklachten, een ergonomische bureaustoel kan ook bestaande rugklachten doen verminderen.

Tip 2. Beweeg voldoende

Soms wordt je zo opgeslokt door je werk dat je niet in de gaten hebt dan je al uren op je stoel zit. Ondanks dat je misschien een hele fijne bureaustoel hebt, is dit niet goed Je lichaam heeft namelijk behoefte aan beweging. Zorg er dus voor dat je elk uur even opstaat om je benen te strekken. Een klein rondje door je huis is al voldoende en als je de was ophangt dan zorg je er helemaal voor dat je je lichaam even goed beweegt. Daarnaast is een goede tip om na de lunch even een klein rondje buitenshuis te lopen. Op die manier zet je je lichaam niet alleen goed in beweging, maar haal je ook nog een frisse neus!

Tip 3. Kijk vaker weg van je beeldscherm

Waar je op kantoor vaker wordt afgeleid door collega’s die wat vragen, komt dit thuis minder voor. Hierdoor ontstaat de kans dat je uren onafgebroken naar je beeldscherm kijkt. Dit is niet goed voor je ogen. Doordat ze concentreren op een vast punt kunnen er zogenaamde ‘computerogen’ ontstaan. Hierdoor krijg je vermoeide en droge ogen en kun je (op den duur) minder goed gaan zien. Zorg ervoor dat je elke 20 minuten even wegkijkt van je beeldscherm en dat je voor minimaal 20 seconde even goed om je heen kijkt en knippert. Vind je het lastig om hier steeds aan te denken? Er zijn speciale apps die je hier steeds aan herinneren of zet gewoon de timer op je mobiel!

Tip 4. Drink voldoende water

Vermoeide ogen kunnen ook leiden tot hoofdpijn. Een andere reden dat je gedurende de dag op je thuiswerkplek hoofdpijn kunt krijgen is doordat je onvoldoende water drinkt. Er wordt geadviseerd om twee liter water te drinken verspreid over de dag. Zorg er dus voor dat je geregeld even een glaasje water drinkt. Ideaal is als je steeds opstaat om even je glas bij te vullen, op die manier zorg je er meteen voor dat je even je benen strekt en beweging krijgt!

Verantwoord thuiswerken kun je dus een stuk makkelijker maken als je bovenstaande tips in acht neemt. Bovendien heb je zelf waarschijnlijk in de tussentijd ook een aantal tips opgedaan die het thuiswerken niet alleen gezonder maken maar ook leuker!

 

Reacties zijn gesloten.