Vitamine D: waarom is het belangrijk?

Vitamine D: waarom is het belangrijk?

Al eet je onwijs gezond, de kans dat je een tekort aan vitamine D hebt is groot. Het is belangrijk dat dit tekort wordt aangevuld, want je lichaam heeft het nodig voor de opname van calcium. Dit zorgt voor de groei en behoud van sterke botten en tanden. Lees snel verder om meer te weten te komen over vitamine D en de voordelen ervan. 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt met behulp van zonlicht. Vitamine D2 komt voor in specifieke paddenstoelen en schimmels en D3 komt voor in de huid van mensen en dieren. Om deze reden kunnen we vitamine D3 voornamelijk terugvinden in dierlijke producten. 

Waar zit vitamine D in?

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Daarnaast is het van nature te vinden in vette vis, waaronder haring, zalm en makreel. Andere dierlijke producten, zoals vlees en eieren, bevatten ook vitamine D. Echter is dit aanzienlijk minder dan bij vette vis. In Nederland voegen we het ook toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Wat zijn de voordelen van vitamine D?

Naast de bijdragen aan je lichaam die we eerder hebben genoemd, heeft vitamine D nog een aantal andere voordelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

1 – Verbetert de botgesteldheid

De gezondheid van je botten hebben veel baat van vitamine D. Dit komt doordat calcium en fosfor beter opgenomen kunnen worden uit de voeding. Meerdere studies hebben de bijdrage van vitamine D-supplementen onderzocht. Hieruit bleek dat mensen die deze supplementen namen een verlaagd risico hadden op botbreuken1. Ook zouden vitamine D-supplementen helpen bij een beter helingsproces bij botbreuken. 

2 – Vermindert symptomen van depressie

Onderzoekers hebben vastgesteld dat vitamine D een bijdrage heeft aan het verminderen van symptomen van depressie. Eén van de theorieën is dat het de serotonine in de hersenen zou verhogen, omdat serotonine zorgt voor gevoelens van geluk2. Echter is er meer onderzoek nodig om met zekerheid te zeggen dat vitamine D depressie zou verminderen.

3 – Vergroot de spierkracht

Er is een onderzoek uitgevoerd naar het effect van vitamine D op de spierkracht van volwassenen en ouderen. Dit onderzoek werd uitgevoerd op sportieve en niet-sportieve mensen. Hieruit bleek dat de spierkracht in de onder- en bovenlichaam van hen die vitamine D-supplementen namen hoger lag dan bij de andere groep die geen supplementen kreeg3

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Zonlicht is de belangrijkste en beste bron van vitamine D. Eén van onze gezondheidstips is om van de zon te genieten tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 15.00 uur ‘s middags, maar pas op dat je niet verbrandt. Kom je weinig buiten? Dan wordt het aangeraden om het hele jaar door vitamine D-supplementen te slikken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram vitamine D. Voor mensen boven de 70 jaar geldt 20 microgram per dag. 

Ook zijn er vitamine D shots verkrijgbaar op de markt. Deze bevatten doorgaans koudgeperste sinaasappel, gember, kurkuma en vitamine D3. Als je bijvoorbeeld niet genoeg buiten komt, dan zijn de vitamine D shots zeker aan te raden. Om een vitamine D tekort te voorkomen adviseren wij om supplementen te nemen en daarnaast van voldoende zonlicht te genieten.

 

Bronnen:

1https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15886381/

2https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22790678/

3https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25156880/

 

Reacties zijn gesloten.