Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Elk jaar rond Prinsjesdag worden weer de wijzigingen rondom de zorgverzekering bekend gemaakt. Daarna worden ook de nieuwe zorgpremies en het nieuwe eigen risico vastgesteld. Tot 31 december is het dan mogelijk over te stappen. Verstandig om elk jaar even te checken of jij nog goed zit met je zorgverzekering.

Vergelijking websites voor zorgverzekering

Het makkelijkste is om gebruik te maken van een onafhankelijke zorgvergelijker. Hier vul je je basisgegevens in zoals geslacht, geboortedatum en je huidige verzekering en je krijgt een overzicht van de meest geschikte zorgverzekeringen. Doordat er gewerkt wordt met handige tabellen, kun je de verschillende pakketten vaak makkelijk vergelijken. Maar waar let je nu precies op?

De inhoud van het pakket

Het basisverzekering is bij elke zorgverlener hetzelfde. Je kunt echter voor aanvullende verzekeringen kiezen om je dekking beter af te stemmen op jouw voorkeuren. Veel voorkomende aanvullende vergoedingen zijn bijvoorbeeld extra fysiotherapie sessies, alternatieve geneeswijze en anticonceptie. Bovendien kiezen veel mensen voor een aanvullende tandartsverzekering.

Zorgkeuze

Verzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen, zorginstellingen en andere specialisten. Dit is echter voor elke zorgverzekeraar anders. Heeft jouw zorgverzekeraar een afspraak met een bepaald ziekenhuis en jij wordt daar geholpen? Dan wordt deze behandeling gedekt. Kies jij er echter voor om naar een ziekenhuis te gaan waarmee er geen afspraken zijn gemaakt door jouw zorgverzekeraar? Dan is er een kans dat jij (een gedeelte van) de medische kosten zelf moet betalen. Ga je je zorgverzekering afsluiten? Let er dan op dat je voor je zorgkeuze een bewuste keuze maakt zodat je niet later voor verrassingen komt te staan.

Eigen risico

Bij elke zorgverzekering is er sprake van een eigen risico. Dit wordt in rekening gebracht wanneer je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan het ziekenhuis of de spoedeisende hulp. Of wanneer je medicijnen krijgt via de apotheek. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen als je bijvoorbeeld niet verwacht medische kosten te maken. In dat geval gaat je premie iets omlaag.

Collectieve korting

Een groot aantal werkgevers in Nederland bieden hun werknemers een collectiviteitskorting aan op hun zorgverzekering. Dit kan zowel op het basispakket zijn als op de aanvullende verzekeringen. Hiermee ontvang je een aantal procent korting op jouw premie wat al snel enkele tientjes per jaar kan opleveren. Doet jouw werkgever dit niet? Kijk dan ook eens naar de werkgever van jouw partner of naar bijvoorbeeld je sportvereniging of andere organisaties waar je lid van bent.

Maak een bewuste keuze bij afsluiten

Als je van zorgverzekering gaat overstappen is het dus verstandig om een weloverwogen keuze te maken. Hierbij kijk je naar bovenstaande punten en beslis je wat het beste is voor jouw situatie. Vind je het zelf lastig? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een zorgverzekeraar of een onafhankelijke vergelijker.

Reacties zijn gesloten.