Waar moet je op letten bij het kopen van een mondkapje?

Waar moet je op letten bij het kopen van een mondkapje?

Sinds de eerste Covid-19 signalen eind 2019 is het dragen van een mondkapje steeds belangrijker geworden. In sommige landen en/of op sommige locaties is het zelfs verplicht. In Nederland is het nu (augustus 2020) voornamelijk verplicht in het openbaar vervoer en op een aantal drukke locaties. Ook mensen die op vakantie naar het buitenland gaan, zullen er steeds meer mee te maken krijgen en zullen daar een groot deel van de tijd hun mondkapje moeten dragen. Het is daarom ook belangrijk dat je een goed mondkapje hebt. Maar waar moet je op letten bij het kopen van mondkapjes? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij!

1. Koop een wasbaar mondkapje

In grote lijnen zijn er drie soorten mondkapjes: medische, niet medische wegwerp en wasbare mondkapjes. Medische mondkapjes zijn belangrijk voor artsen en ander zorgpersoneel. Als consument kunnen wij vooral kiezen tussen niet medische wegwerp en wasbare varianten. De wegwerpmondkapjes herken je meestal aan hun witte of blauwe kleur. Deze kun je een dag gebruiken waarna je ze weggooit en een nieuwe pakt. Niet alleen moet je steeds nieuwe mondkapjes kopen, het is ook nog eens een belasting voor het milieu omdat er veel afval gecreƫerd wordt. Beter daarom is het kopen van een wasbaar mondkapje. Na het dragen kun je deze wassen zodat je steeds een fris mondkapje hebt. Handig is om er meteen twee of drie te kopen zodat je als de een in de was zit, je de andere kunt dragen.

2. Kies het juiste materiaal

Wegwerpmondkapjes worden meestal gemaakt van wol. De meeste wasbare mondkapjes daarentegen worden gemaakt van katoen. Een andere optie is om een mondkapje te kopen van neopreen. Neopreen ken je misschien van de wetsuits. Het is een stof die spatwaterdicht is. Hierdoor beschermt het je dus ook voor vochtdruppels van buitenaf, iets wat katoenen mondkapjes niet doen. Een bijkomstig voordeel is dat neopreen extreem duurzaam is. Je kunt het mondmasker rustig 1000x wassen en de stof en het model blijven goed. Bovendien droogt het ook weer snel. Handig als je even snel tussendoor je mondkapje wilt wassen!

3. Kies de juiste maat

Voor wegwerpmondkapjes is het meestal one-size-fits-all. Maar als je een goed wasbaar mondkapje koopt dan kun je meestal kiezen uit verschillende maten. Zo zijn er mondkapjes voor kinderen en zijn er ook extra grote mondkapjes. Op die manier zijn ze niet te groot of te klein maar bevorderen ze het draagcomfort. Zeker als je het kapje veel moet gaan dragen dan is het verstandig om hier op te letten zodat het net gaat knellen bij je oren of op je neusbrug en wangen.

4. Kies mondkapje design wat je leuk vind

We zullen nog wel even met mondkapjes te maken hebben. Koop daarom mondkapjes waarvan je het design leuk vindt! Op die manier is het dragen minder erg. Stem het mondkapje af op je eigen stijl. Draag jij veel donkere kleuren? Kies dan ook voor een donker mondkapje. Houd jij juist van een vrolijke kleuren? Kijk dan eens naar een kapje met een leuk patroon. Daarnaast kun je ook een statement maken met je mondkapje, zo heb je varianten met de slogan ‘Black lives matter’ erop.

Reacties zijn gesloten.