Waarom zijn dadels gezond?

Waarom zijn dadels gezond?

Verse dadels komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar worden al decennialang ook in Noord-Afrika, Californië en Australië geteeld. In deze streken is de dadel dus ook razend populair. Deze vrucht wint de laatste jaren echter ook aan populariteit in Nederland. Geen wonder, want deze zoete versnapering kent vele gezondheidsvoordelen! Wij zetten een aantal voordelen van de dadel voor de gezondheid op een rij in dit artikel.

Vezels

Allereerst zitten dadels vol vezels. Dadels kunnen wel tot 8 gram vezels per 100 gram bevatten. Dat is meer dan de gemiddelde boterham of rijst! Vezels zijn goed voor de werking van je darmen en zorgen voor een goede stoelgang. Bovendien zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet wat kan helpen als je graag wilt afvallen.

Vitamines

Een ander voordeel van zowel gedroogde als verse dadels is dat er heel veel vitamines in zitten. Met name vitamine B komt er veel in voor en deze vitamines kunnen je goed helpen bij je gezondheid op peil te houden. Zo is vitamine B6 goed voor je hersenfunctionaliteit. Ook zit er bijvoorbeeld vitamine B11 in, ook wel bekend als foliumzuur. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor zwangere vrouwen. Naast de B vitamines vind je ook vitamine A en K terug in dadels.

Mineralen

Twee mineralen waar de dadel om bekend staat zijn kalium en magnesium. Magnesium is bij de meeste mensen wel bekend en heeft als voordeel dat het helpt bij je stofwisseling maar ook om te ontspanning. Zo is magnesium belangrijk voor spierherstel en helpt het ook bij beter slapen. Maar zowel magnesium en kalium helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk! Heb jij een te hoge bloeddruk? Dadels kunnen je dus naast eventuele medicijnen helpen om je bloeddruk weer onder controle te krijgen.

Antioxidanten

In vergelijking met andere steenvruchten zoals pruimen, hebben dadels het hoogste gehalte van antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor het tegengaan van onder andere ontstekingen en andere ziektes. Zo kunnen ze je helpen bij het tegengaan van artritis en Alzheimer.  En kunnen ze de kans op hart- en vaatziekten en kanker verlagen.

Energie

Dadels bevatten veel koolhydraten en natuurlijke fruitsuikers zoals fructose en glucose. Dit zorgt voor snelle energie en dadels zijn dan ook echte energie bommetjes! Handig dus voor bij het sporten of als je last hebt van een after dinner dip!

Een gezond tussendoortje

Dadels staan bekend om hun heerlijke zoete smaak. Voor veel mensen is een dadel dan ook echt een traktatie! Ondanks dat er in dadels wel natuurlijke suikers voorkomen, kan de dadel heel goed als een lekker tussendoortje gegeten worden. Juist omdat er zoveel positieve elementen als vezels, vitamines en mineralen in zitten. En wil je echt een lekker tussendoortje? Kijk dan eens naar de vele verschillende dadels die je kunt kopen bij Yogi & Yousef!

Reacties zijn gesloten.