Wanneer gebruik je extra proteïne?

Wanneer gebruik je extra proteïne?

Dagelijks heeft je lichaam behoefte aan een bepaald aantal eiwitten. Als het je niet lukt om dit binnen te krijgen, kan je kiezen voor proteïne shakes of repen. Wat is dit precies? En wanneer moet je kiezen voor extra proteïne? Je vindt er alles over in dit artikel!

Wanneer heb je extra proteïne nodig?

Gemiddeld heeft iemand 0,8 gram eiwit per kg aan lichaamsgewicht nodig op een dag! Vaak krijgen mensen genoeg eiwitten binnen wanneer ze kiezen voor gezond eten met genoeg variatie.  Toch is dit niet voor iedereen te behalen. Vooral voor fanatieke sporters en vegetariërs of veganisten kan het handig zijn om te kiezen voor extra proteïne.

Sporters

Wanneer je veel aan sport doet, heeft je lichaam een grotere behoefte aan eiwitten dan wanneer je niet aan sport doet. Eiwitten helpen je lichaam namelijk met het herstellen en het opbouwen van spieren na een zware of lange workout. Vooral wanneer je doet aan krachttraining of duursport is het innemen van extra proteïne van groot belang en brengt het veel voordelen met zich mee!

Vegetariërs en veganisten

Voor vegetariërs en veganisten is het vaak lastig om aan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten op een dag te komen. Aangezien veel eiwitten in dierlijke bronnen zit, moet deze groep hier extra bedacht op zijn. Plantaardige eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld granen, peulen, bonen, zaden, noten etc. Een gebalanceerd voedingspatroon is nodig om voldoende eiwitten binnen te krijgen, er zijn vele verschillende recepten online te vinden die je hier mee kunnen helpen. Lukt dit niet? Dan is het net zoals voor sporters verstandig om te kijken naar het aanvullen van de eiwitten via proteïne repen of shakes.

Repen of shakes

Als je kiest voor extra eiwitten, kan je kiezen voor proteïne repen of shakes. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. De ‘beste’ keuze is daarom verschillend per persoon. Meestal gaan mensen voor shakes en repen om hun dagelijkse eiwitten aan te vullen, zodat het makkelijk af te wisselen is. Zo kunnen je kiezen waar je op het moment zelf meer zin in hebt!

Proteïne shakes

Een shake is makkelijk en snel klaar te maken. Ze zijn relatief goedkoop en bevatten minder calorieën dan een proteïne reep. Een nadeel van deze shakes is dat een shake maar weinig vult.

Proteïne repen

De repen repen zijn klein, waardoor ze een stuk makkelijker mee te nemen zijn dan een shake. Daarnaast kan een reep goed vullen, waardoor het een goede optie is als tussendoortje. Wel is een reep vaak duurder dan een proteïne shake.

 

Beide binnen een goed alternatief als je wat extra eiwitten nodig hebt na een zware training of als je voedingspatroon niet toereikend is.

Reacties zijn gesloten.