Wat doet een chiropractor?

Wat doet een chiropractor?

De meeste mensen kennen de chiropractor wel bij naam, maar weten niet precies wat deze doet. Zonde want een chiropractor kan je helpen bij tal van gezondheidsklachten. Wat doet een chiropractor precies en bij welke klachten kan hij helpen? Wij leggen het uit in dit artikel!

Wat is een chiropractor?

Chiropractie is een vorm van alternatieve geneeswijze waarbij er een concrete behandeling plaatsvindt voor specifieke lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen te maken hebben met rugpijn, nekpijn of andere klachten die voortkomen uit de wervelkolom.

Ondanks dat de chiropractor focust op specifieke lichamelijke klachten kan het ook ten goede komen voor het algemene welzijn en ook mentaal kan men zich beter gaan voelen en bijvoorbeeld meer energie en minder stress ervaren.

Een chiropractor heeft een lange opleiding achter de rug. Eerst een algemene medische basisopleiding en daarna een specialisatie van enkele jaren. Daardoor kent de chiropractor het lichaam door en door. Door middel van korte manipulaties zorgt de chiropractor ervoor dat de wervelkolom en gerelateerde botten weer aligned zijn waardoor de cellen beter door het lichaam stromen. Spanningen in zenuwen en spieren worden hierdoor losgelaten. Deze manipulaties kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden, zowel handmatig als met hulpmiddelen. Je kunt als het ware zeggen dat een chiropractor ervoor zorgt dat het lichaam weer beter intern communiceert en dat de energie weer beter kan stromen.

Een chiropractor wordt soms ook ten onrechte een ‘bottenkraker’ genoemd. Dit heeft een negatieve connotatie en is ook niet waar; er wordt niks gekraakt. Bovendien kijkt een chiropractor verder dan alleen de botten.

Behandelingen

Bij een eerste consult zal de chiropractor je eerst aan een uitgebreid lichamelijk onderzoek onderwerpen. Hierbij moet je kleine testjes doen en wordt er gekeken naar de stand van je wervelkolom en hoe dit de rest van je lichaam beïnvloedt. Na de analyse zal de chiropractor de bevindingen bespreken en overgaan tot de behandeling. Bijna altijd is het raadzaam om een aantal behandelingen te plannen, waarbij de behandelingen in het begin snel achter elkaar plaatsvinden, bijvoorbeeld drie keer per week. Na verloop van tijd zal er steeds meer tijd tussen de opeenvolgende behandelingen zijn.

Veel mensen gaan pas naar de chiropractor als ze al langere tijd klachten ervaren en vaak wordt er ook eerst een fysiotherapeut geraadpleegd. Echter het is juist raadzaam om bij beginnende klachten – of nog beter preventief – al een bezoekje aan de chiropractor te brengen. Heb je nog twijfels? Bekijk dan hier wat de chiropractor voor jou kan betekenen.

Reacties zijn gesloten.