Wat is biologische wijn?

Wat is biologische wijn?

Tegenwoordig zien we steeds vaker biologische producten in de supermarkt liggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een biologische variant van het product. Het gaat dus zeker niet alleen om groenten, fruit of bepaalde superfoods, je kunt namelijk ook biologische wijn kopen. En niet alleen in de supermarkt, maar ook online kun je steeds vaker biologische wijn komen. Misschien heb je dit al eens gekocht bij de wijnspecialist. Wij vertellen je in ieder geval iets meer over biologische wijn!

Wat is biologische wijn?

Waarschijnlijk denk je bij biologische wijnen direct, maar hoe wordt dat dan gemaakt? Het kan voor de wijnboer best lastig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Normaal gesproken worden er allerlei bestrijdingsmiddelen gebruikt om ervoor te zorgen dat de plantage er netjes bijligt. Wanneer je biologische wijn wilt maken mag dit niet. Hierdoor wordt het moeilijk om ongedierte weg te houden er ervoor te zorgen dat er niks gaat rotten of schimmelen. Biologische wijn maken is dus een flinke uitdaging!

Wanneer is wijn biologisch?

Zoals met vrijwel al het biologische voedsel, heeft ook biologische wijn een keurmerk. Hieraan kun je zien dat de wijn ook echt aan alle regels voldoet. Het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld boeren die het echt belangrijk vinden om op een biologische wijze hun wijn te verbouwen. Daarnaast zijn er ook boeren die dit eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vinden, maar vooral in aanmerking willen komen voor een keurmerk.

Check daarom altijd goed welk keurmerk de wijn heeft. Er zijn bijvoorbeeld ook keurmerken voor wijn waar alleen de voorwaarde is dat de druiven op een biologische manier verbouwd worden. Terwijl sinds 2012 de regels voor het verbouwen van biologische wijn een stuk strenger zijn geworden. Er wordt niet alleen gekeken naar de druiven, maar bijvoorbeeld ook naar de wijnkelder en het gebruik van conserveringsmiddelen. Daarnaast kan het ook nog eens per land verschillen wat de voorwaarde zijn. In het ene land is een wijn misschien wel biologisch terwijl dat in een ander land helemaal niet het geval is. Steeds meer wijnhuizen in Frankrijk maken nu bijvoorbeeld de switch naar bio wijn.

Wat zijn de voordelen?

Het klinkt natuurlijk allemaal hartstikke interessant die biologische wijnen, maar wat zijn nu precies de voordelen? En waarom zou je eerder kiezen voor een biologische wijn dan voor een normaal wijntje? Wij hebben een aantal voordelen onder elkaar gezet.

De voornaamste reden is logisch, bijna alles wat op een biologische manier gemaakt wordt is een stuk beter voor het milieu, de natuur en voor de mens. Bij biologische wijn is dit ook het geval. Wanneer je dit belangrijk vindt is het dan ook goed om de normale wijn te laten staan en te kiezen voor een biologische variant.

In alle wijn zit sulfiet, dit zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Het helpt de wijn namelijk om te conserveren. Het verschil met normale wijn is alleen dat er bij biologische wijn geen sulfiet aan toegevoegd wordt. Hierdoor is de wijn minder lang houdbaar maar daarentegen wel eens stuk natuurlijker.

Wanneer je een wijntje pakt, denk je waarschijnlijk niet direct aan je gezondheid. Wijn is immers gewoon niet gezond door de alcohol. Toch kun je beter kiezen voor een biologische wijn. Naast alcohol zitten er namelijk een hoop andere ingrediënten in die invloed hebben op je gezondheid. Doordat biologische wij natuurlijker is, is dit een stuk beter.

Een biologische wijn is dan ook voor veel mensen een goede keuze. Daarentegen verschillen de meningen over bijvoorbeeld de smaak nog wel eens. Zo vindt de een, een biologische wijn een stuk lekkerder en vindt de ander het helemaal niks. Je zult het dus een keer moeten uit proberen om erachter te komen wat jij het liefst hebt. Uit een onderzoek in Amerika is wel gebleken dat mensen de biologische wijn net iets meer punten gaven dan een normale wijn als het gaat om de smaak.

Reacties zijn gesloten.