Wat is biotine?

Wat is biotine?

xNaast vetten, koolhydraten en eiwitten moet ons dagelijks voedsel een aantal stoffen bevatten die we nodig hebben en zelf niet kunnen produceren. Denk aan mineralen, spoorelementen en vitamines. Vitamines zijn organische stoffen, vaak betrokken bij veel metabolische reacties. Krijgen we onvoldoende vitamines binnen, dan krijgen we te maken met gebreken, die vervelend kunnen zijn, maar ook zo ernstig dat we eraan kunnen sterven. Een van deze vitamines is biotine, ook bekend onder de naam Vitamine B8.

Waar heeft je lichaam biotine voor nodig?

Biotine heeft een belangrijke rol in de menselijke spijsvertering. Het zorgt ervoor dat ons lichaam voldoende energierijke bestanddelen uit voedsel kan halen. Het heeft een rol in de aanmaak van bepaalde vetzuren die voor ons cruciaal zijn om te kunnen leven. Het is betrokken bij het gezond houden van huid en haar. Als je te weinig van deze stof binnenkrijgt, heeft dat invloed op de elasticiteit van je huid. Biotine is ook uiterst belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel. Het zorgt voor de integriteit van zenuwvezels tot aan de zenuwuiteinden en is nodig om een goede signaaloverdracht tussen zenuwen en spieren op gang te houden.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan biotine?

In onze moderne westerse wereld is het bijna niet mogelijk om te leven met vitaminetekorten. Wij hebben zoveel variatie in voedingsmiddelen, dat je bijna je best moet doen om te eenzijdig te eten. Biotine komt van nature veel voor in vis, dadels, bloemkool en bananen. Ook in graanproducten is deze stof in voldoende mate aanwezig. Verder vind je het in een hogere concentratie in voedingsmiddelen die gist bevatten. Deze stof komt zoveel voor dat het bijna onmogelijk is om een biotinetekort op te lopen. Baby’s tot 5 maanden hebben 4 microgram per dag nodig. Volwassenen moeten rekenen op een dagelijkse dosis van 40 microgram. Er is één situatie bekend waarbij je ook bij een normaal voedingspatroon een biotinetekort kunt krijgen. Wie veel rauwe eieren consumeert, loopt risico. In rauwe eieren zit een stof die de werking van vitamine B8 tegengaat.

Wanneer zouden supplementen met biotine heilzaam kunnen zijn?

Onder normale omstandigheden zul je nauwelijks risico lopen op een biotinetekort. Toch zijn er een aantal situaties waarbij je lichaam een grotere behoefte aan deze stof kan hebben. Meer eten en dus meer binnenkrijgen is niet altijd de beste optie. Je krijgt dan immers ook stoffen binnen waar je lichaam juist geen behoefte aan heeft. Je kunt dan het beste je voedsel verrijken met supplementen. Wij denken bijvoorbeeld aan een intensief trainingsprogramma. Of wat te denken van een herstelperiode na een slopende ziekte of een flinke blessure? In die gevallen heeft je lichaam behoefte aan voedsel dat verrijkt is met eiwitten, de juiste concentratie koolhydraten, maar ook aan extra vitamines, waaronder biotine.

Biotine supplementen van constante kwaliteit

Als je weet dat je een verhoogde biotinebehoefte hebt, kun je kiezen voor biotinesupplementen. Je haalt ze het beste bij een leverancier van wie je weet dat hij constante en hoge kwaliteit levert. Naast een hogere biotinebehoefte kun je ook een extra hoeveelheid van andere stoffen nodig hebben. Een combinatiesupplement is dan een goede optie.

Reacties zijn gesloten.