Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2020?

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2020?

Onlangs is de nominale zorgpremie voor 2020 bekend gemaakt. Dit is het minimale bedrag wat zorgverzekeraars moeten aanhouden om de kosten te dekken. Het bedrag is door het kabinet vastgelegd. Naast dat de premie verandert, verandert er komend jaar nog veel meer binnen de zorgverzekering. Hierdoor is het belangrijk om te kijken of jouw huidige zorgverzekering steeds de best geschikte optie is. Benieuwd naar wat er nog meer aan je zorgverzekering in 2020 verandert? Wij hebben het voor je op een rij gezet!

Hogere zorgpremie

In 2020 zal de nominale premie van de basisverzekering per maand met drie euro omhooggaan. Dit houdt in dat we volgend jaar minimaal 118,42 euro per maand moeten betalen. Omdat de zorgverzekeraar uiteindelijk zelf de hoogte van de zorgpremie mag bepalen, kan dit bedrag per zorgverzekeraar verschillen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een zorgvergelijker. Zo kan je makkelijk zien wat voor jou de voordeligste optie is.

Veranderingen in een collectieve zorgverzekering in 2020

Wanneer je een collectieve zorgverzekering bijvoorbeeld van Menzis hebt, zal je premie meer stijgen dan normaal. Naast dat de algemene premies van een collectieve zorgverzekering omhooggaan, zal de korting die je kan krijgen omlaaggaan. Deze korting was dit jaar 10% en zal volgend jaar 5% zijn.

Veranderingen in de basisverzekering

Naast dat de premie van de basisverzekering komend jaar zal veranderen, zal de inhoud van de basisverzekering ook veranderen. De belangrijkste punten zijn hieronder opgesteld:

Het vergoeden van dure medicijnen

Vanaf volgend jaar zal de apotheekbereiding worden vergoed voor veel dure medicijnen die niet in de basisverzekering zijn opgenomen. Dit geldt alleen wanneer de kosten van het bereiden niet te hoog zijn.

Logeervergoeding

Wanneer je langer dan drie dagen achter elkaar in het ziekenhuis moet zijn voor behandelingen, kan je een logeervergoeding aanvragen. Deze logeervergoeding is van toepassing wanneer je ver van het ziekenhuis woont en zonder opname in het ziekenhuis moet zijn. De vergoeding is maximaal 75 euro per nacht.

Oudergeneeskunde en verstandelijk gehandicapten

Vanaf 2020 valt de zorg van specialisten in oudergeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten in de basisverzekering.

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) verlengd

Net als in 2019 kunnen zwangere vrouwen in 2020 kiezen voor de NIPT. Hiervoor moet een eigen bijdrage van 175 euro betaald worden

Stoppen met roken

Volgend jaar zal je geen eigen risico meer hoeven te betalen voor een begeleidingstraject dat je helpt om te stoppen met roken.

Fampyra vergoed

Het geneesmiddel Fampyra zal in 2020 in de basisverzekering blijven. Dit geneesmiddel helpt mensen met MS om beter te lopen.

Eigen risico

In het regeerakkoord is vastgelegd dat het eigen risico de komende jaren hetzelfde zal blijven. Dit houdt in dat het verplichte eigen risico volgend jaar 385 euro blijft. Wanneer je kiest voor een vrijwillig eigen risico, kan dit bedrag tot 885 euro oplopen.

 

Reacties zijn gesloten.