Wat zijn eetproblemen?

Wat zijn eetproblemen?

Vrijwel iedereen lijnt wel eens in zijn leven. We vertonen dus allemaal zo nu en dan abnormale eetgewoonten. Maar voor sommige mensen –veelal vrouwen- gaat het veel verder dan lijnen. Anorexia en boulimia nervosa zijn eetproblemen die je leven beheersen. Mensen die hieraan lijden, vertonen abnormaal eetgedrag gedurende lange tijd. De gevolgen zijn ingrijpend en soms zelfs fataal.

Mensen met een eetproblemen zijn vaak erg ontevreden over hun uiterlijk. Dit terwijl ze in veel gevallen al slank of zelfs broodmager zijn. Toch blijven ze zich te dik voelen. De oorzaken liggen dan ook voor een groot deel op het psychische vlak.

 

Welke zijn de belangrijkste eetproblemen ?

Anorexia nervosia:

Mensen die lijden aan anorexia (magerzucht) onderdrukken hun eetlust en hongergevoel. Hun drang om af te vallen is groter dan de drang om te eten. Lijnen is voor hen een verslaving, zelfs al ze al sterk vermagerd zijn. Deze mensen hebben dus een sterk vertekend lichaamsbeeld. De obsessie voor gewicht uit zich in rituelen als bijvoorbeeld overmatige lichamelijke activiteit. Sommige patiënten gaan zich te buiten aan intensieve sporten om op die manier hun ‘ideale’ gewicht te bereiken. En dat betekent uit medisch oogpunt een gevaarlijk ongezond gewicht.

Boulimia:

Een van de veel voorkomende eetproblemen is boulimia nervosa (vraatzucht). Dit houdt in dat iemand eetbuien afwisselt met perioden van matig eten. Het gaat hier om een totaal verlies van controle over het eetgedrag. Grote hoeveelheden eten worden naar binnen gewerkt en er is sprake van een verslavende drang om te eten. Na de eetbui probeert de patiënt gewichtstoename te voorkomen door zelf braken op te wekken of door het gebruik van laxeermiddelen.

Eetstoornis BED:

Eten tot je niet meer kunt. Gevulde koeken, chocolade, chips, donuts, vla, ijs. En dat allemaal achter elkaar. Het gevoel hebben dat je niet meer kunt stoppen, alles moet op. Midden in de nacht opstaan om de koelkast te plunderen. Constant bezig zijn met maar een ding: eten. Als dit je bekend voorkomt kan het zijn dat je lijdt aan Binge Eating Disorder (BED), oftewel een eetbuistoornis. BED lijkt op Boulimia Nervosa, alleen probeert iemand met Boulimia het eten zo snel mogelijk kwijt te raken. Bij BED is dit niet het geval. Mensen met een eetbuistoornis komen daardoor vaak vele kilo’s aan.

Orthorexia nervosa:

Al vanaf jongs af aan wordt het erin gestampt: gezond eten is belangrijk. Het voedingscentrum vertelt ons dat we dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit moeten eten en iedereen weet dat je in een gezond eetpatroon moet oppassen voor een overdaad aan vet, alcohol en suiker. Bij de term ‘verslaving’ denk je dan ook niet snel aan té gezond eten. Toch is er een nieuwe ontwikkeling in onze consumptiemaatschappij: orthorexia nervosa, een van de eetproblemen waarbij gezond eten de grootste vijand is.

Enkele tips om lekker en toch gezond te eten:

Omdat het belangrijk is om bewust met je eten om te gaan. Daarom hebben we hieronder richtlijnen opgesteld om lekker en toch gezond te eten.

Eet drie maaltijden per dag:

Om je lichaam voldoende en tijdig te voorzien van de benodigde voedingsstoffen is het belangrijk om drie maaltijden per dag te nuttigen. Verdeel het vet wat je per dag eet over deze drie maaltijden.

Neem de tijd voor ontbijt:

Het ontbijt brengt de stofwisseling op gang, hierdoor gebruik je gedurende de rest van de dag meer energie. Een gezond ontbijt in rust genuttigd is een must bij het tegengaan van overgewicht.

Maak gezonde keuzes:

Gezond eten betekent gezonde keuzes maken. Die keuzes maak je gemakkelijker met behulp van de voedingstabel.

Hou vet in de hand:

Hou de hoeveelheid vet in je voeding in de hand door het vetpercentage in voeding te berekenen en vervolgens in de gaten te houden.

Winkel slim:

Maak voordat je boodschappen gaat doen een boodschappenlijst en koop alleen deze producten. Doe je inkopen na het eten, je zult dan minder in de verleiding komen om vette en calorierijke producten te kopen.

Gebruik minder olie/boter:

Gebruik bij het bereiden van je eten zo weinig mogelijk olie of boter. Kook en braad zoveel mogelijk met magnetron, stoom, grill, oven of anti-aanbakpannen. Dan heb je minder of geen braadvet nodig.

Nuttig de maaltijd in rust:

Bepaal vooraf hoeveel je gaat eten door de porties in de keuken op te scheppen. Eet altijd aan tafel. Eet langzaam en geniet van je maaltijd!

Drink voldoende water:

Drink een glas water voor je gaat eten. Drink minstens 1,5 liter per dag.

Eet ook buiten de deur bewust:

Ook wanneer je buiten de deur eet is lekker en gezond prima te combineren. Met onze tips en menukaart kun je gemakkelijker een keuze maken en volop genieten van een avond uit.

Voorkom het jo-jo-effect:

Verander je voedingsgewoonte, een streng dieet werkt niet! Wanneer je langdurig en herhaaldelijk een streng dieet volgt past je lichaam het energieverbruik aan door deze op een laag pitje te zetten. Wanneer je na het volgen van dit dieet weer ‘gewoon’ gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan doordat het energieverbruik nog altijd laag is: het beruchte jo-jo-effect.

Eet vezels

Vezelrijk eten is enorm belangrijk. Daarom is het goed om bij je aankopen goed op te letten of je voedsel vezels bevat. Zo hebben veel groente- en fruitdrankjes weinig vezels, terwijl we hier vaak wel van uit gaan.

Extra tip:

Wanneer je op je voeding let, zijn er altijd mensen in je omgeving die je voorzien van nuttige tips, maar ook van ongevraagde adviezen. Haal daar de goede punten uit, maar concentreer je op je eigen doelstelling en laat anderen daar geen (negatieve) invloed op hebben.

Reacties zijn gesloten.