Welk effect heeft een hond op je gezondheid?

Welk effect heeft een hond op je gezondheid?

Waarschijnlijk verwacht je het wel, maar het hebben van een huisdier heeft een positief effect op je gezondheid. Vooral het hebben van specifiek een hond draagt veel bij aan je gezondheid. Maar waarom nu precies? Wij zochten het voor je uit en zetten het hier op een rij!

Je hond uitlaten en voldoende beweging

Zeker twee keer per dag een kwartiertje, maar liefst veel vaker en langer, moet een hond uitgelaten worden. En dat gebeurd natuurlijk niet van zelf, jij doet dat! Doordat je dagelijks je hond uitlaat, kom je in beweging. De Universiteit van Twente heeft onderzocht dat 30 minuten matige tot redelijke inspanning per dag voldoende is voor een positief effect op je gezondheid. Hondeneigenaren hebben geen andere keus en halen dit dus makkelijk. Een hond is dus een goede stok achter de deur voor als je te weinig beweegt. Dit is trouwens niet alleen van belang voor je eigen gezondheid, ook voor de gezondheid van je hond.

Meer voordelen van je hond uitlaten

Niet alleen beweging heeft een positief effect op je gezondheid, tijdens het uitlaten van de hond ga je ook naar buiten. Als je dit in het zonnetje doet, dan ontvang je hierdoor Vitamine D. Doe je dit tijdens de avond of tijdens guur weer, dan is er alsnog een positief effect; je krijgt namelijk frisse lucht binnen. Natuurlijk is de frisheid van die lucht afhankelijk van jouw locatie, maar het is in elk geval andere lucht dan de hele dag binnen zitten.

Honden maken je socialer

Tijdens het uitlaten van je hond vergroot je de kans dat je tijdens het wandelen aanspraak hebt. Zeker een schattige puppy doet hierbij wonderen. Maar ook als je al een wat oudere hond hebt, dan kennen hondeneigenaren elkaar naar verloop van tijd en groeten ze elkaar en maken ze af en toe een praat. Zo een klein praatje kan voor sommige mensen al veel betekenen!

Een hond maakt je aan het lachen

Honden doen vaak guitige dingen; halen kattenkwaad uit, kijken lief naar je, kwispelen als je thuiskomt. Dit zijn allemaal momentjes die je aan het lachen maken. En lachen is goed voor ons, of het nu een kleine glimlach is of een schaterlach. Als je lacht dan komt er het stofje xx vrij. Dit heeft een positieve invloed op je humeur en verkleind de kans op neerslachtige gevoelens.

Een hond verlaagt je stress niveau

Nog een groot voordeel voor je humeur… Elke keer als je een kwartiertje met je hond knuffelt, dan wordt er het het Cortisol in je lichaam verlaagd. Cortisol is een stofje dat net zoals adrenaline zorgt voor stress gevoelens. Hoe minder je van dit hormoon hebt, hoe minder stress je ervaart en hoe beter je nachtrust. Ga het dus te lijf door elke dag voldoende te knuffelen! En vergeet ook niet de gezondheid van je hond in de gaten te houden.
Reacties zijn gesloten.