Welke soorten hoortoestellen zijn er?

Welke soorten hoortoestellen zijn er?

Waarschijnlijk weet je wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer je gehoor achteruitgaat. Voor de een gaat dit sneller dan voor de ander. Maar wist je ook dat uit onderzoek van audiciens is gebleken dat ruim de helft van vijftigplussers last heeft van gehoorverlies? Toch draagt niet iedereen die hier last van heeft een hoortoestel.

Dit komt omdat er bij een gedeelte van de bevolking er nog een taboe heerst op het dragen van een hoortoestel. Het wordt vaak geassocieerd met ouderdom en achteruitgang. Zonde, want hierdoor hoor je minder goed wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld problemen tijdens het voeren van een gesprek. En bovendien onnodig, omdat met de huidige gehoorapparaten dit gehoorverlies heel goed aangepakt kan worden. Een gehoorapparaat hoeft al lang niet eer groot en zichtbaar te zijn, anno 2021 zijn er vele verschillende gehoorapparaten op de markt. Je kunt deze echter indelen in grofweg twee types. Wij geven je graag uitleg hierover.

Welke soorten hoortoestellen zijn er?

Het belangrijkste onderscheid wat er wordt gemaakt bij gehoorapparaten is de manier van plaatsing/dragen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen hoortoestellen die in het oor gedragen worden en hoortoestellen die achter het oor gedragen worden.

In-het-oor hoortoestellen

Hoorapparaten voor in het oor worden afgekort tot IHO-hoortoestellen. Het grootste voordeel van dit type gehoorapparaten is dat je niet tot nauwelijks ziet zitten, ze worden namelijk in de gehoorgang geplaatst en steken niet uit. Je hebt hierbij verschillende modellen en uitvoeringen. Afhankelijk van de mate van gehoorverlies en de bouw van je gehoorgang, adviseert de audicien het in-het-oor hoortoestellen wat het beste bij jouw oor en wensen past. Vaak zijn deze gehoorapparaten wel iets duurder, maar hierbij is er wel een kans dat je zorgverzekering een gedeelte vergoed.

Achter-het-oor hoortoestellen

Dit zijn nog steeds de meest voorkomende gehoorapparaten. Hierbij wordt een gedeelte van het hoortoestel in je oor geplaatst en het andere gedeelte erachter. Ook dit type gehoorapparaten wordt steeds kleiner en beter vormgegeven waardoor ze steeds minder opvallen. Het voordeel is dat ze geschikt zijn voor alle soorten gehoorverlies. Bovendien hebben ze een grotere batterij waardoor je ze minder vaak hoeft op te laden en passen ze in elke oorschelp. Bovendien zijn er tegenwoordig allerlei technische snufjes op de markt waardoor je ze bijvoorbeeld kunt koppelen aan je TV of aan je bluetooth om Spotify te luisteren of om te bellen.

Kortom, heb je last van gehoorverlies? Dan is dit niet iets om je voor te schamen. Maak een afspraak bij een audicien bij jou in de buurt en laat je verrassen door de mogelijkheden van de hoortoestellen van tegenwoordig. Bovendien kan een service zoals hoorsupport jou helpen en begeleiden als je start het dragen van een hoortoestel.

Reacties zijn gesloten.