Welke specialisten zijn er voor je gebit?

Welke specialisten zijn er voor je gebit?

Een goede gezondheid van je gebit is belangrijk! Niet alleen blijven je tanden daardoor mooi uitzien, ook heeft de gezondheid van je gebit een invloed op je algemene gezondheid. Zelf kun je hier natuurlijk aan bijdragen door twee keer daags goed te poetsen en op te letten met wat je eet en drinkt. Bovendien kan roken, cafeïne en alcohol een negatieve invloed hebben op de staat van je gebit. Mocht je toch problemen ondervinden, dan zijn er gelukkig genoeg specialisten die je met je gebit kunnen helpen. Maar welke specialisten zijn er precies voor je gebit en wie doet wat?

Tandarts

De tandarts is natuurlijk de meest bekende specialist voor je tanden. Het wordt aanbevolen om een keer per twee jaar tot twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Tijdens een controle wordt er gecontroleerd of nog alles in orde is met je gebit. Een veel voorkomend probleem zijn gaatjes in tanden en kiezen. Dit kan bijna altijd door de tandarts zelf verholpen worden.

Mondhygiënist

Naast de controles bij de tandarts is het ook belangrijk om periodiek naar de mondhygiënist te gaan. Deze helpt bij de verzorging van het gebit door het extra schoon te maken. Want ondanks het goede poetsen thuis, kan het toch voorkomen dat er sprake is van tandsteen, tandplak en aanslag. Daarnaast wordt het tandvlees gecontroleerd, kunnen er fluoridebehandelingen plaatsvinden en kan de mondhygiënist andere problemen in kaart brengen.

Tandtechnicus

Gaatjes in tanden en kiezen kunnen meestal gevuld worden. Maar indien er meer aan de hand is, kan het voorkomen dat de tand getrokken moet worden. Of er is bijvoorbeeld sprake van een ongeval waarbij er een of meerdere tanden verloren zijn gegaan. Als er tanden vervangen moeten worden, dan is er sprake van tandtechniek en komt de tandtechnicus om de hoek kijken. De tandtechnicus is gespecialiseerd in het maken van implantaten, kronen en bruggen, frames, facings en gehele kunstgebitten. De rol van de tandtechnicus varieert hierbij van analyse en maken van de prothese tot aan controle en reparatie. Sommige tandartsen doen zelf deze taken, anderen hebben een samenwerking met een tandtechnicus.

Orthodontist

De orthodontist is de specialist voor je gebit die we met name kennen van de beugel. Tegenwoordig hebben steeds meer jongeren een tijdelijke beugel om scheve tanden te corrigeren. Niet alleen voor het aangezicht, ook omdat scheve tanden mogelijk later tot problemen kan leveren. Ook zie je het steeds vaker dat er ook op een oudere leeftijd alsnog voor wordt gekozen om een beugel te dragen.

Reacties zijn gesloten.