Werken in een verpleeghuis

Werken in een verpleeghuis

Doordat de gemiddelde levensverwachting steeds hoger wordt, wordt de vergrijzing in Nederland ook steeds groter. Dit betekent dat mensen steeds ouder worden en dat er steeds meer oudere mensen bijkomen. Dat betekent dat er ook steeds meer zorg nodig is. Niet alleen in ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook in verpleeghuizen. Hier kunnen ouderen wonen die niet langer alleen thuis kunnen wonen. In deze sector zullen de komende jaren dan ook heel veel extra banen bijkomen en extra werknemers nodig zijn. Maar wat houdt dit werk precies in? In dit artikel leggen we twee belangrijke functies binnen een verpleeghuis uit.

Verzorgende Individuele Gezondheidszorg

Binnen de gezondheidssector kom je de term VIG heel vaak tegen Dit staat voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Dit is een brede term die je bijvoorbeeld kunt tegenkomen bij de verpleging, thuiszorg, kraamzorg en dus ook in verpleeghuizen. Het is een functie waarbij je een middelbare beroepsonderwijs opleiding op niveau 3 moet hebben gedaan.

Binnen een verpleeghuis betekent dit dat je aan de slag gaat met de mensen op de groep. Na overdracht van diegene die de shift voor jou gedaan heeft, ga je naar je groep clienten en neem je de zorg van die dag voor je rekening. Dit varieert van het klaar maken van eten, het geven van medicatie, het helpen bij aan- en uitkleden en het maken van praatjes met de bewoners.

Het is een dankbaar beroep waarbij je iets toevoegt aan het leven van de ouderen. Niet alleen praktische hulp, maar je biedt ze ook een sociaal contact. Spreekt jou dit aan? Bekijk dan de een voorbeeld van een vacature verzorgende ig.

Vacature verpleegkundige

Nog een functie die je binnen een verpleeghuis vindt, is de functie van verpleegkundige. Het verschil met verzorgende IG en een verpleegkundige is dat een verpleegkundige naast de basiszorg ook zelfstandig verpleegtechnische handelingen mogen uitvoeren zoals het zetten van een prik, het schoonmaken en behandelen van wonden en een katheter verwisselen. Je kunt voor de opleiding tot verpleegkundige zowel een MBO 4 als een HBO-V opleiding volgen. Deze rol is dan ook breder en complexer.

Nieuwsgierig? Bekijk hier een voorbeeld vacature verpleegkundige.

Reacties zijn gesloten.