Witte klontjes uit je keel die stinken

Witte klontjes uit je keel die stinken

Heb je wel eens last van witte klontjes in je keel die een nare geur met zich meebrengen? Hoewel vaak wordt gedacht dat dit etensresten zijn, gaat het in veel gevallen om zogenaamde amandelstenen. Deze stukjes klontjes ontwikkelen zich achterin de keel en kunnen zo nu en dan loskomen.

Witte brokjes kunnen allerlei klachten met zich meebrengen, waarbij met name een slechte adem veelvoorkomend is. Het vervelende is dat mensen dit zelf vaak niet direct doorhebben, omdat het lichaam snel went aan deze geur. Jammer genoeg is het wel een geur die snel opvalt bij anderen tijdens gesprekken, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties.

Gelukkig zijn deze problemen doorgaans eenvoudig op te lossen met simpele maatregelen. In veel gevallen is het niet nodig om professionele hulp in te schakelen.

Waar komen klontjes vandaan en waarom stinken ze?

Hoewel veel mensen te maken krijgen met stinkende klontjes in de keel, is het nog altijd een relatief onbekend onderwerp voor de meeste mensen. Een reden hiervoor is dat niet iedereen (direct) te maken krijgt met klachten en de klachten die wel optreden vaak niet ernstig zijn.

Tegelijkertijd zijn de klachten wel storend en vervelend. Bovendien kunnen er bij uitblijven van behandeling klachten ontstaan die ernstiger zijn, zoals een ontsteking van de amandelen.

De klontjes groeien in de zogenaamde amandelcrypten. Dit zijn nauwe, maar vrij diepe groeven in de amandelen, kliertjes aan weerszijden van de keel. De amandelen zijn betrokken bij het afweersysteem, maar zelf ook gevoelig voor problemen.

In de crypten kan namelijk afval ophopen van voedsel of cellen. In dit afval kunnen zich bacteriën gaan nestelen die een nare geur verspreiden. Vaak gaat het om anaerobe bacteriën, die onder zuurstofarme omstandigheden groeien en zich vermenigvuldigen. Ze produceren hierbij afvalstoffen die zwavel bevatten, wat flink stinkt.

Klachten bij klontjes in de keel

Het verschilt per persoon hoeveel klachten men ondervindt van de amandelstenen. In de meeste gevallen nemen de klachten naar verloop van tijd toe, omdat de brokjes groeien in grootte en aantal. Dit legt druk op de amandelen en keel, waardoor ze sneller opvallen.

De volgende klachten kunnen optreden:

  • Slechte adem (halitose)
  • Irritatie en gevoel dat er iets vastzit in de keel
  • Metaalachtige smaak in de mond
  • Moeite met slikken
  • Andere klachten in mond
  • Oorpijn

Van deze klachten komt een slechte adem het meest voor.

Aanpak van klontjes uit keel

Wanneer mensen zo nu en dan klontjes opmerken na een hoest- of niesbui, wordt vaak gedacht dat het probleem is opgelost. In de meeste gevallen komen echter alleen loszittende amandelstenen snel los, terwijl dieper gelegen brokjes minder makkelijk loskomen.

Met enkele hulpmiddelen kun je de stukjes alsnog loskrijgen. Meestal is het niet nodig om hiervoor professionele hulp in te schakelen. De volgende instrumenten zijn speciaal gemaakt voor het weghalen van klontjes:

TonsilFresh Led Verwijder Kit

Zeker voor een ongeoefende blik kan het lastig zijn om de amandelen en bijhorende crypten direct te zien. De TonsilFresh Led Tool kan hierbij helpen, omdat dit hulpmiddel een lampje heeft om mee bij te schijnen. Met de TonsilFresh Led Tool kun je voorzichtig amandelstenen losduwen uit de amandelen.

Tonsilfresh Cupping Glass

De Tonsilfresh Cupping Glass is een hulpmiddel waarmee je met een minimale belasting de klontjes kun wegzuigen uit de amandelen. Met behulp van een klein ballonnetje aan het uiteinde zuig je handmatig de klontjes op, zonder dat je hiervoor in de crypten hoeft te gaan.

AE Dental Power Floss

De AE Dental Power Floss is een monddouche waarmee je handmatig de klontjes kunt wegspoelen uit de keel. Gebruik hiervoor niet water, maar mondwater zonder alcohol. Zo spoel je de klontjes niet alleen weg, maar reinig je direct de crypten.

Een goed mondwater zonder bijtend alcohol is Oxyfresh mondwater. Dit werkt op basis van actief zuurstof, wat de stinkende bacteriën effectief aanpakt.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

Veel mensen proberen amandelstenen weg te duwen met een wattenstaafje. Dit is echter niet aanbevolen, omdat stof kan losraken en het uiteinde van het staafje vrij dik is. Een goed alternatief is de AE Dental Tonsil Stone Removal tool, dat aan het uiteinde een dun metalen lusje heeft. Hiermee kun je de klontjes eenvoudig uit de amandelcrypten trekken.

Preventie nieuwe klontjes

Zonder de oorzaak van het probleem aan te pakken is de kans op terugkeer van klontjes groot. Verschillende risicofactoren spelen in veel gevallen een rol bij de vorming van amandelstenen.

Droge mond

In een droge mond krijgen stinkende bacteriën snel de overhand. Onder meer in de amandelen kunnen ze zo snel gaan groeien en overlast veroorzaken. Voorkom een droge mond met Dr Katz lozenges, die de speekselproductie stimuleren.

Drink bovendien voldoende water en verdeel het aantal maaltijden over de dag, zodat er een constante speekselproductie is.

Schone mond

In een goed verzorgde mond ontstaan ook minder snel amandelstenen, omdat er minder bacteriën in de keel terecht kunnen komen en overleven. Gebruik goed mondwater, zoals Oxyfresh mondwater. Vermijd mondwater met alcohol. Niet alleen geeft dit een onprettig brandend gevoel, het droogt de mond ook uit en kan de natuurlijke balans in de mond verstoren.

Poets regelmatig de tong met een speciale tongschraper, zoals de Orabrush. Deze zachte borstel heeft haartjes die ook de groeven van de tong schoonmaken. Met de platte schraper kan de losgekomen plaklaag verwijderd worden.

Neusslijm bij verkoudheid

Bij een verkoudheid wordt er veel neusslijm geproduceerd, dat grotendeels via de verbinding met de keel in de maag terecht komt. Hierbij kan het ook langs de amandelen lopen. Voor bacteriën vormt dit slijm een voedingsbron en bescherming tegen afweercellen.

Verklein de terugloop door regelmatig de neus te snuiten en bovendien California Breath Sinus Drops te nemen. Deze druppel je na het snuiten in de neus, waarbij het de vorming van amandelstenen tegengaat.

Aanpassingen dieet

Verschillende onderdelen van het dieet kunnen de kans op amandelstenen vergroten. Alcohol en koffie drogen de mond uit. Zuivel veroorzaakt een zure omgeving en biedt bovendien een voedingsbron voor bacteriën. Minder met deze producten waar mogelijk en spoel de mond na het nuttigen na met wat water.

Zeldzaam: operatie

Wanneer de genoemde behandelingen niet voldoende resultaat geven, wordt er soms gekozen voor een operatie. Hierbij worden meestal de amandelen geheel of gedeeltelijk verwijderd. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig of aanbevolen.

Reacties zijn gesloten.